29. maj – SVEČANO PUŠTEN U RAD DIGITALNI MAMOGRAF U KCCG

0
709

FOTO 10U renoviranim prostorijama stare onkologije Kliničkog centra Crne Gore 29. maja svečano je pušten u rad digitalni mamograf sa pratećim sadržajima, prvi te vrste u Crnoj Gori, koji je donacija Međunarodne Agencije za atomsku energije (IAEA) iz Beča, vrijedna skoro 800.000 eura. Kako su saopštili iz KCCG, donacija je obezbijeđena kroz nacionalni projekat MNE6004 “Nadgradnja sistema osiguranja/kontrole kvaliteta u dijagnostičkoj radiologiji za potrebe realizacije Nacionalnog programa za skrining raka dojke”, a riječ je o jednom od najsavremenijih aparata za prijevremeno otkrivanje te bolesti.

Na svečanosti su govorili direktor Kliničkog centra prof. dr Ranko Lazović, ambasadorka SAD Margaret Ann Uyehara, ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt i ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović.

Projekat je počeo 1. januara 2012. godine i nastavak je prethodnih manjih koji su počev od 2006. godine, od sticanja nezavisnosti Crne Gore i dobijanja punopravnog članstva u OUN/IAEA, realizovani u saradnji sa Agencijom iz Beča. Kako su saopštili iz KCCG, ovo je do sada nesumnjivo najveći projekat, sa budžetom od skoro 800 hiljada, koji uključuje digitalni mamograf sa pratećom opremom i obuku kadra u inostranstvu.