29. mart – KAMPANJA “ISPRAVI SE I VJEŽBAJ!” NA CETINJU

0
423

Kampanja Ispravi se i vjezbajKampanja “Ispravi se i vježbaj!”, nakon uspješnog održavanja u nekoliko crnogorskih gradova, nastavljena je 29. marta na Cetinju. U maloj sali Sportskog centra “Lovćen” od 10 do 14 sati organizovani su pregledi djece, koje su obavljali specijalisti primijenjene fizioterapije, a na osnovu kojih je kasnije popunjavan Evaluacioni list.

Kampanja je osmišljena kao savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje, namijenjeno da se prepozna i na vrijeme identifikuje problem sa kičmom. Roditelji su bili u prilici da se u direktnom razgovoru sa fizioterapeutima upoznaju sa time šta je zapravo deformitet kičmenog stuba, koji su znaci ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod djeteta, kako preventivno djelovati da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta.

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, Udruženje sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport Crne Gore namjeravaju da kampanja “Ispravi se i vježbaj!” postane tradicionalna kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

Partneri u kampanji su Ministarstvo prosvjete, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Radio televizija Crne Gore, Udruženje Roditelji, SPA Medica i Studentski sportski savez.