29. mart – VAKCINACIJA MMR-OM OPALA ZA 3,5 ODSTO

0
342

Vakcinacija djece MMR vakcinom u Crnoj Gori smanjena je za 3,5 odsto u odnosu na prethodne dvije godine, saopšteno je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od djece rođene 2012. godine 91,4 odsto dobilo je MMR vakcinu. Nju je primilo 94,7 odsto djece rođene 2011. godine, dok je generacija rođena 2010. vakcinisana u procentu 94,9, objavila je agencija MINA prenoseći podatke Centra.

MMR je vakcina protiv morbila, zauški i rubeole, i daje se sa navršenih godinu.

U Centru kažu da je zbog izuzetno visokih prenosivih i zaraznih uzročnika navedenih vakcino-preventabilnih bolesti, neophodno podići obuhvat vakcinacijom na nivo preko 95 odsto, kako bi se uspješno provelo iskorijenjivanje ili barem odstranjivanje tih bolesti.

– Tako visok obuhvat može se provesti samo uz visoku svijest svakog pojedinca i društva u cjelini o potrebi i odgovornosti da se vakcinišemo – poručili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

O MMR vakcini se u posljednjih nekoliko godina sve češće mogu čuti negativni komentari, a najčešći se odnose na njenu povezanost sa autizmom, na koju ukazuje antivakcinalni lobi.