29. novembar – ZDRAVSTVO SRBIJE NA POSLJEDNJEM MJESTU U EVROPI

0
313

BEOGRAD – Zdravstvo Srbije je drugu godinu zaredom zauzelo posljednje, 35. mjesto u Evropi u rangiranju zdravstvenih sistema, navodi se u istraživanju koje je sprovedeno za potrebe Evropskog parlamenta. Istraživanje pod nazivom “European Health Consumer Index” (EHCI), uradila je ekspertska organi­zacija sa sjedištem u Švedskoj za potrebe Evropskog parlamenta, a kako prenosi dnevnik “Politika”, prošlogodišnji zbir poena Srbija nije popravila ni za jedan bod.

U ovogodišnjem istraživanju zdravstveni sistemi su rangirani u šest indikatora više nego lani, ukupno u 48 tačaka, koje su obuhvatile šest područja – poštovanje prava pacijenata i informisanost, vrijeme čekanja na pojedine operacije i preglede, ishodi po zdravlje, prevencija i dostupnost usluga koje se pružaju, farmaceutska sredstva koja dobijaju bolesnici, a prvi put ove godine rangirana je i oblast prevencije.

Zdravstvo Srbije je od 1.000 mogućih poena dobilo 451, a najviše opet Holandija sa 870. Dno ljestvice Srbija dijeli sa Rumunijom, Letonijom, Poljskom i Bugarskom.

Negativno su ocijenjeni zbog toga što pacijentima nijesu dostupni elektronski recepti, što nemaju mogućnost elektronskog zakazivanja pregleda, zbog čekanja dužeg od 21 dan za terapiju karcinoma i čekanja više od sedam dana za pregled skenerom, kao i čekanja na velike operacije – više od 90 dana.

Pozitivnu ocjenu dobili su u istim oblastima kao i lani – za vakcinaciju djece, zakonom uređena prava pacijenata, za uvid u medicinsku dokumentaciju, dok su nešto slabije, ali ipak pozitivno ocijenjeni jer do porodičnog ljekara mogu da stignu u istom danu.

Kako piše “Politika”, u značajnom području ocjenjivanja vremena čekanja dobili su 117 poena, što je više nego što su dobile neke razvijene zemlje. U Norveškoj se čeka duže nego u Srbiji i oni su dobili samo 83 boda, gora je situacija i u Španiji i Švedskoj, koje su u toj oblasti ocijenjene sa po 100 bodova, ali je zato Albanija na ovom području dobila 217 poena – više nego Njemačka i Grčka, koje imaju 200 bodova.

To Srbiji nije mnogo pomoglo kad je riječ o konačnom zbiru, jer su negativni poeni dobijeni za veliku smrtnost od infarkta, smrt beba na rođenju, porast stope obolijevanja od raka, neotkrivene slučajeve dijabetesa, kao i za bolničke infekcije izazvane otpornom bakterijom stafilokoka – čuvena MRSA infekcija.

Na molbu “Politike” da prokomentarišu te rezultate, Ministarstvo zdravlja je odgovorilo da će zatražiti od EHCI da dostave izvore podataka na osnovu kojih je formiran pomenuti indeks, “s obzirom na činjenicu da jedina relevantna institucija iz Srbije – Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, nikakav upit nije dobio, niti je dostavljao podatke”.