29. oktobar – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MOŽDANOG UDARA

0
366

BANJA LUKA – Povodom obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, sa svojim saradnicima, prisustvovao je akciji besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi za građane koje je organizovano na Trgu Krajine u Banjaluci, u saradnji sa UB Kliničkim centrom Banja Luka.

Prof dr Vlado Đajić, šef odjela za cerebrovaskularne bolesti u UB Kliničkom centru Banja Luka, rekao je da je moždani udar jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka koje se nalazi na trećem mjestu među najčešćim uzročnicima smrti. On je dodao da je prema zvaničnim podacima iz 2011 godine u Republici Srpskoj umrlo 13.500 ljudi od čega je 7500 uzrokovano moždanim ili srčanim udarom.

Đajić je dodao su da su najčešći simptomi za nastanak moždanog udara gubitak svijesti, oduzetost ruke, noge, iskrivljenost usta i poremećaj govora.

Šef Jedinice za liječenje moždanog udara UB Kliničkog centra Banjaluka prof. dr Siniša Miljković, rekao je da su četiri i po sata od prvog simptoma moždanog udara najvažniji da se pomogne oboljelom, trombolitičnom terapijom.

On je naveo da su najznačajniji faktori za nastanak moždanog udara visok pritisak, pušenje, masnoća u krvi, dijabetes, srčane bolesti, arteroskleroza, te da je neophodno da svaki čovjek nakon 40-te godine uradi laboratorijske analize i ultrazvuk krvnih sudova vrata i glave.

Miljković je rekao da su jedinice za liječenje moždanog udara, osim u Banjaluci, otvorene i u Gradišci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, a u planu je otvaranje u Prijedoru i Zvorniku.