30. decembar – Potpisan Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu

0
303

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva potpisali su Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu. U ime Samostalnog sindikata zdravstva, ugovor je potpisala predsjednica dr Ljiljana Krivokapić, a ispred Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, Nebojša Radonjić.

– Današnjim potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora sa reprezentativnim sindikatima zdravstva, isupunjavamo ono što smo obećali prije godinu dana da ćemo povećati plate zaposlenima u zdravstvenom sistemu, tako da će od 01. januara 2022. godine povećanje zarada medicinskom kadru biti veće od 30-40 odsto, a nemedicinskom kadru između 13-26 odsto – kazala je nakon potpisivanja ugovora ministarka zdravlja.

Ona je naglasila da se po prvi put dešava da Vlada Crne Gore inicira povećanje plata u zdravstvu, smanjuje nejednakost zarada, pa najveći rast ostvaruju zaposleni sa nižim koeficijentima, a najmanji direktori zdravstvenih ustanova.

– Ovo je još jedna potvrda da smo istrajali i bili ozbiljni u namjeri da uvažimo napore i požrtvovanje svih zaposlenih u zdravstvu, koji su svoj život opredijelili brizi o onome što nam je svima najvažnije, a zdravlje to svakako jeste. Takođe, ovo je i dokaz da Vlada i Ministarstvo zdravlja vode odgovornu politiku prema zaposlenima u zdravstvenom sistemu, jer kroz ovo povećanje zarada želimo da utičemo na poboljšanje standarda zaposlenih u zdravstvenom sistemu i vraćanja ugleda profesiji koja je decenijama bila zanemarivana – istakla je dr Borovinić Bojović.

Podsjetila da je započet i proces ulaganja u opremanje zdravstvenih ustanova i nabavku savremene medicinske opreme, kako bi i uslovi rada svih zdravstvenih radnika bili približni evropskom nivou, a usluge koje oni pružaju, kako je kazala, zaista je takva.

– U nadi da ćemo u godini pred nama pobijediti epidemiju koja je u prethodnom periodu paralisala sve zdravstvene sisteme u svijetu, želim svima srećne predstojeće praznike, dobro zdravlje i blagostanje – poručila je ministarka zdravlja.

– Srećna sam što je posle ovoliko godina bavljenja sindikalizmom prvi put da je resorno ministarstvo u sadejstvu sa Ministarstvom finansija razmatralo i povećalo zarade zaposlenih u sistemu zdravstva. Do sada je uvijek bilo da se borimo za male procente, a kada imate startni koeficijent nizak svako povećanje je nedovoljno – kazala je dr Krivokapić.

Ona je istakla da je ovo značajno povećanje zarada potvrda da Vlada veoma razmišlja o sektoru zdravstva, kao intelektualnoj eliti jednog društva i izrazila očekivanje da će u narednom periodu imati zadovoljne zdravstvene radnike, sa adekvatnim zaradama i uslovima rada.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, Nebojša Radonjić, pohvalio je,  kako je kazao,  ogromno povećenja plata zaposlenih u zdravstvenom sektoru, ali i naglasio da će se u narednom periodu zalagati da se u većoj mjeri nemedicinski kadar u dijelu zarada izjednači sa medicinskim.

– Iako sam zadovoljan sa povećanjem koje je veliko, moramo učiniti sve da svi ljudi koji rade u zdravstvenom sektoru budu takođe zadovoljni – poručio je Radonjić.