30. januar – NOVIM PROJEKTIMA JAČAĆE VEZE SA TURSKOM

0
345

Na sastanku ministra zdravlja prof. dr Miodraga Radunovića i ambasadora Turske u Crnoj Gori Mehmeta Nijazija Tanilira ocijenjeno je da će dosadašnja uspješna i plodonosna saradnja u oblasti zdravstva biti nastavljena i intenzivirana kroz buduće projekte, u cilju kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga građanima Crne Gore.

Ministar Radunović je naglasio da je Turska značajan partner Crnoj Gori, koja je prepoznala zdravstveni sektor i raznim oblicima donacija preko agencije “Tika” pomogla u obezbjeđivanju opreme zdravstvenim ustanovama u cilju dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite građana Crne Gore. Radunović je podsjetio ambasadora Turske da je Fond za zdravstveno osiguranje prošle godine potpisao u Istanbulu ugovor sa “Acibademom”, zdravstvenom grupacijom, vodećim pružaocem zdravstvenih usluga u Turskoj – posebno u oblasti dječje neurohirurginje, onkologije i drugih procedura, koji već 20 godina pruža opsežne zdravstvene usluge pacijentima iz Turske i inostranstva koristeći najmodernije medicinske tehnologije.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti saradnje u oblasti kliničke prakse, studijskih posjeta turskih ljekara, usavršavanja crnogorskih ljekara u Turskoj i liječenju pacijenata iz Crne Gore u Turskoj.

Ambasador Turske pohvalio je napore i dostignuća Crne Gore na putu reformskih aktivnosti i podsjetio na tradicionalno dobre odnose zemalja uz obećanje da će Turska i dalje nastaviti da podržava razvoj zdravstvenog sektora u Crnoj Gori.

Na sastanku, na kojem je dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji, razgovarano je i o naučnoj saradnji medicinskih fakulteta dviju zemalja.