30. januar – Zdravstveni sistem napredovao u 2017. za devet mjesta na rang listi EHCI

0
309

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović saopštio je da je zdravstveni sitem Crne Gore prošle godine napredovao devet mjesta na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa i postigao najveći skok u odnosu na ostale rangirane države.

– Sa ponosom mogu da kažem da je Crna Gora napravila najveći skok od 35 rangiranih zemalja, i u odnosu na prošlu godinu, kada smo bili na pretposlednjoj, 34. poziciji, sada smo, uz napredak od devet mjesta, na 25. Poziciji – rekao je Hrapović. Hrapović je zahvalio svim zaposlenim u zdravstvenom sistemu, ističući da je ovaj značajan napredak rezultat zajedničkog rada.

– Vjerujem da ćemo rast na ovoj ljestvici u godinama pred nama nastaviti, ali od toga nam je mnogo važnije kako rezultate našeg rada ocjenjuju građani – poručio je Hrapović.

Direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu, Vesna Miranović kazala je da nas je za napredak kandidovalo uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda, a potom i servisi koje je uveo Fond za zdravstveno osiguranje.

– Riješili smo problem zakazivanja endokrinoloških pregleda. Listu čekanja za zamjenu kuka smanjili smo na mjesec do dva. Nema više liste čekanja za operaciju katarakte i za pregled kod dječijeg ortopeda. Uspjeli smo da se pregled ultrazvukom kukova kod beba obavlja u ordinaciji pedijatra. Uspjeli smo da magnetna rezonanca ne bude želja, već stvarnost koja se realizuje u okviru mjesec dana – kazala je Miranović.

Miranović je i izrazila očekivanje da će implementacija DRG sistema u naredom periodu i kvalitetena lista ljekova dovesti do toga da Crna Gora dalje napreduje na listi Evropskog potrošačkog zdravstvenog indeksa.