16. febrauar – 38 novih prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja djece

0
311

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, 52 odsto djece, koja su rođena 2016. godine i dalje nije primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, što ugrožava kolektivni imunitet među najmlađom populacijom.
Od početka 2018. godine Zdravstvena inspekcija je podnijela 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili obaveznu imunizaciju svoje djece. U 2017. godini podnijet je 261 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje protiv roditelja koji su odbili imunizaciju svoje djece.
Iz Uprave za inspekcijske poslove objašnjavaju da na osnovu prijava domova zdravlja kontrolišu obavezne imunizacije.
– Najveći broj slučajeva odbijanja obavezne imunizacije djece zabilježen je u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Herceg Novom. Predviđene kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2000 eura – ističu iz Uprave.
Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno šest pacijenta, a trenutno se na bolničkom liječenju od morbila u Crnoj Gori nalaze tri pacijenta dva u Institutu za bolesti djece i jedan u opštoj bolnici u Nikšiću.