30. maj – U SRBIJI PUŠI SVAKI PETI TINEJDŽER

0
332

BEOGRAD – Povodom obilježavanja Svjetskog dana bez duvanskog dima Gradski zavod za javno zdravlje Beograd 30. maja organizovao je zdravstveno-promotivnu akciju u Šoping centru Stadion na Voždovcu. Posjetioci Šoping centra imali su priliku da razgovaraju, dobiju savjet i štampane edukativne materijale od predstavnika zavoda i Doma zdravlja Voždovac, Udruženja za javno zdravlje Srbije, Crvenog krsta Beograd i Beogradske asocijacije studenata farmacije.

Kako je tom prilikom naglašeno, prema rezultatima posljednjeg istraživanja zdravlja u Srbiji puši oko 34,7 odsto stanovnika starijih od 15 godina, pri čemu je 29,2 odsto svakodnevnih pušača. Skoro svaka peta mlada osoba (19,2 odsto) starosti od 15 do 19 godina je takođe pušač. Značajno je veći procenat pušača u gradovima u poređenju sa stanovnicima ostalih naselja – 36,4 u odnosu na 32,2 odsto, kao i u populaciji sa najnižim primanjima – 38,2 odsto.

Upotreba duvana je jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, posebno za srčani udar, oboljenja perifernih krvnih sudova i povišen krvni pritisak, šlog, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, grkljana, usta i drugih lokalizacija.