30. novembar – Proglašeni pobjednici projekta HAKATON

0
183

Farmaceutska kompanija Hoffmann La Roche i Nevladino udruženje Digitalizuj.Me, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Kliničkog centra Crne Gore su organizovali onlajn Hakaton koji je imao za cilj da dodatno skrene pažnju šire zajednice na izazove sa kojima se susrijeću pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke, ali i uopšte na kvalitet zdravstvene zaštite žena.

Za Hakaton se prijavio 31 tim, a 12 najboljih je dobilo priliku da učestvuje na samom događaju. Timovi su vrijedno radili na razvoju svojih, a u tom procesu su im podršku pružali mentori iz oblasti zdravstva, programiranja, dizajna, kao i pacijentkinja koja se već skoro pet godina bori sa ovom bolešću.

Nagradni fond Hakatona iznosi 10.000 eura, a tri tima čija su rješenja nagrađena su:

  1. Tim Dosta dobri momcikoji čine Aleksandar Radanović, Danilo Zagarčanin, Gjovani Mirdita, Miloš Lakićević i Veljko Sekulić, koji je osvojio prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 eura.
  2. TimInteractkoji čine Benjamin Dobardžić, Blerdijan Kolić, Tamara Pavlović i Vladimir Borović, koji je osvojio drugu nagradu u vrijednosti od 3.000 eura.
  3. Tim BAMkoji čine Dušan Vuletić, Kristina Orlandić, Nemanja Krsmanović, Teodora Benić i Zoran Mastilović, koji je osvojio treću nagradu u vrijednosti od 2.000 eura.

Žiri koji je odlučivao o pobjednicima je bio u sastavu: Marija Vukotić (direktorica Roche Crna Gora), Aleksandar Sekulić (generalni direktor direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja), dr Ljiljana Radulović (direktorica Kliničkog centra Crne Gore), prof. dr Vladimir Todorović (medikalni onkolog zaposlen na Institutu za onkologiju i profesor na predmetu “Onkologija” na Medicinskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore), Blažo Crvenica (suosnivač startapa Uhura Solutions), Marko Lekić (tehnički direktor interaktivnog dizajn studija fleka) i Vladimir Vulić (suosnivač Digitalizuj.Me).

Karcinom dojke je na petom mjestu uzroka smrtnosti od malignih bolesti u svijetu, sa 685.000 umrlih godišnje. Kod žena sa malignim oboljenjima, jedna od četiri žene ima karcinom dojke. U Crnoj Gori je u 2020. godini registrovano oko 400 pacijenata novooboljelih od karcinoma dojke. Svih 12 ekipa na Hakatonu imalo je isti cilj – da kreira digitalno rješenje u vidu aplikacije koju će koristiti pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke kako bi se omogućila adekvatna, pravovremena i kontinuirana komunikacija u periodu između terapijskih ciklusa i praćenje nakon završetka određenih terapijskih procedura sa ljekarom, odnosno zdravstvenim timom. Ovakav digitalni pomoćnik bi od naročite koristi bio pacijentkinjama koje žive van Podgorice.