31. avgust – Kroz deset projekata biće uključeno 65 OSI

0
343

U Beranama, Plavu, Gusinju, Andrijevici, Rožajama i Petnjici kroz deset projekta zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI) biće uključeno njih 65 sa evidencije nezaposlenih, saopštla je šefica Biroa rada Berane, Bojana Arsović.
Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) kazali su da je riječ je o značajnim projekatima za koje su oni, putem grant šema, izdvojili 439.784 eura u cilju smanjenja broja nezaposlenih OSI.
– OSI sa evidencije će u prvom dijelu projekta biti uključeni u program obuke za određena zanimanja – rekla je Arsović.
Prema njenim riječima, nakon toga 44 osobe će biti zaposlena kod izvođača ili njihovih projektnih partnera, u trajanju od pet meseci, a nakon završetka projekta njih 23 će ostati da rade najkraće 12 mjeseci. Kako je navela, ZZZ subvencionira zarade OSI u bruto iznosu od 75 odsto za prvu godinu zaposlenja, dok u drugoj godini taj iznos je 60 odsto bruto zarade, a u svakoj narednoj 50 odsto.
– Ta subvencija se odnosi na osobe kojima je Komisija za profesionalnu rehabilitaciju utvrdila laki procenat invaliditeta, do 50 odsto, a za lica kojima je utvrđen procenat invaliditeta veći od 50 odsto, za svaku godinu zaposlenja ZZZCG subvencionira zarade u iznosu od 75 odsto – objasnila je Arsović.
Ona je podsjetila da 59 poslodavaca u Beranama koristi subvencije zarada, zapošljavajući 92 osobe. Naglasila je da je ohrabrujuće to što se taj broj iz mjeseca u mjesec povećava, ali opet, nedovoljno s obzirom na broj OSI koja se nalaze na evidenciji.