31. januar – Prevencijom i ranim otrkivanjem veće šanse za izlječenje karcinoma grlića materice

0
394

Dom zdravlja Podgorica, organizovanjem edukativne radionice za zainteresovane sugrađanke i ove godine obilježio je Evropsku nedjelju prevencije raka grlića materice, koja se ove godine obilježava od 27. do 31. januara.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ima za cilj skretanje pažnje javnosti na sve veću zastupljenost ove bolesti u morbiditetu žena, kao i ukazivanje značaja promjene adekvatnih mjera prevencije.

Ginekolog u Domu zdravlja Podgorica dr Željka Ralević uputila je učesnice radionice šta znače zdravi stilovi života, redovni ginekološki pregledi i skrining program za prevenciju karcinoma grlića materice.

– Ako se posmatra zastupljenost raka grlića materice prema dobnim grupama oko 45% slučajeva karcinoma grlića materice dijagnostikovano je kod žena u reproduktivnoj dobi što je zabrinjavajuće podatak! Rak grlića materice četvrti je po redu uzročnik smrti nakon malignih tumora dojke bronha pluća i debelog crijeva. Strategija za eliminaciju raka grlića materice obuhvata prevenciju, delotvoran skrining i liječenje prekanceroznih promjena, kao i ranu dijagnozu bolesti i programe za terapiju – istakla je dr Ralević.

Ona je istakla da je rak grlića materice najčešće je uzrokovan dugotrajno infekcijom HPV onkogenim tipovima virusa koji se svrstavaju u grupu seksualno prenosivih infekcija.

– U većini slučajeva organizam se svojim prirodnim imunitetom može izboriti sa HPV infekcijom, ali često ponavljanje i uporne HPV infekcije koje traju duže od dvije godine imaju osobinu da dovode do razvoja premalignih, a zatim i malignih promjena, tj. raka grlića materice. Drugi faktori su nebezbjedno seksualno ponašanje, rano stupanje u seksualne odnose, česta promjena partnera, nezaštićen seksualni kontakt, smanjena otpornost organizma, prekomjerna upotreba duvana, alkohola i droga – upozorila je dr Ralević.

Otkrivanje karcinoma grlića materice u ranoj fazi, prema njenim riječima, omogućava rano započinjanje terapijski procedura čime su šanse za izlečenje značajno bolje. S obzirom da ne postoje upozoravajući znaci, dr Ralević je poručila da su redovni ginekološki pregledi i pregledi u okviru skrining programa jedina mogućnost ranog otkrivanja raka grlića materice.