31. oktobar – Topljenjem ledenjaka otkriven virus star 15.000 godina

0
42

Od nevjerovatno očuvane izumrle megafaune poput vunastog nosoroga, do 40.000 godina starih ostataka divovskog vuka i bakterija starih preko 750.000 godina nije mrtvo već sve proučavaju naučnici i poručuju da je vjekovima stara mahovina uspjela da oživi u toplini laboratorije, piše u časopisu Microbiome.

Ovi fascinantni pogledi na organizme iz Zemljine daleke prošlosti otkrivaju istoriju drevnih ekosistema, uključujući pojedinosti o okolinama u kojima su postojali. Topljenje ledenjaka je takođe stvorilo zabrinutost oko drevnih virusa koji bi nas mogli ponovno progoniti.

– Otapanje ne samo da će dovesti do gubitka tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih i otpustiti u okolinu u budućnosti – objasnili su istraživači u prošlogodišnjoj studiji koju je vodio prvi autor i mikrobiolog prof. Zhi-Ping Zhong iz Ohia.

Zahvaljujući tehnikama metagenomike i novim metodama za održavanje steriliziranih uzoraka jezgra leda, istraživači mogu bolje da razumiju što se tačno nalazi unutar ledenjaka.

U studiji je tim uspio da identifikuje arhivu desetina jedinstvenih virusa starih 15.000 godina s ledene kape Guliya na tibetanskoj visoravni i steći uvid u njihove funkcije.

– Ti ledenjaci su se formirali postepeno, a zajedno s prašinom i gasovima, mnogi virusi takođe su se taložili u taj led – rekao je prof. Zhong. Ovi mikrobi potencijalno predstavljaju mikrobe u atmosferi u vrijeme njihovog taloženja, objasnio je tim u svom radu.

Prijašnje studije pokazale su da su mikrobne zajednice u korelaciji s promjenama koncentracije prašine i jona u atmosferi, a takođe mogu ukazivati ​​na klimatske uslove u to vrijeme.

Unutar ovih zamrznutih zapisa iz davnih vremena, 6,7 kilometara iznad nivoa mora u Kini, istraživači su otkrili da 28 od 33 virusa koje su identifikovali nikada prije nijesu viđena.

– Ovi zamrznuti virusi vjerovatno potiču iz tla ili biljaka i olakšavaju sticanje hranjivih materija svojim domaćinima – zaključio je tim. Magazin.hr