6. jun – USKORO NAJSAVREMENIJI DERMOSKOPI ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE

0
351

BEOGRAD – Dermatološke državne ustanove u Srbiji uskoro će dobiti najsavremenije dermoskope za rano otkrivanje raka kože. To je poklon kompanije “Eucerin”, koja kroz akciju “Pregled za sve” organizuje i besplatnu obuku zainteresovanih dermatologa za rad sa novim aparatima.

– Cilj je da sve građane informišemo o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu, kao i da shvate važnost preventivnih pregleda, tako da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi mogu da im pruže pravilnu medicinsku dijagnostiku. Rak kože u poodmaklom stadijumu se vidi golim okom, a rana dijagnostika je presudna u liječenju. Ako se otkrije na vrijeme, u većini slučajeva se može izliječiti potpuno – objašnjava Nada Miletić-Nevajda, predstavnik Eucerin-Srbija.

Dermoskopija je metoda pregleda promjena na koži koja se svuda u svijetu se primjenjuje, a u Srbiji još nije zaživjela zbog nedostatka aparata.

– Velike dermoskope dobiće klinički centri u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, VMA i Klinika Zavod za kožne i venerične bolesti u Ulici Džordža Vašingtona. Ovo nisu prvi dermoskopi koji ulaze u te zdravstvene ustanove, ali oni koje koriste u lošem su stanju – kazala je Miletić-Nevajda.