6. septembar -DJEČAKU U KINI UGRAĐEN VJEŠTAČKI 3D PRŠLJEN

0
306

Juingov sarkom je maligni tumor koštane srži koji obično napada djecu i adolescente, uzrokujući ozbiljne bolove. On može da izazove deformisanost, pa čak i smrt.

Drugi kičmeni pršljen kod dvanaestogodišnjeg Ćina bio je toliko oštećen zbog raka da su ljekari morali da ga uklone. Ali umjesto da su ga zamijenili običnom titanijumskom cijevi, hirurzi su napravili kompjuterski snimak tog dijela i upotrijebili specijalni softver kako bi odštampali savršenu kopiju na 3D štampaču.

Umjesto plastike, ovaj printer koristi biokompatibilni titanijumski puder koji ne izaziva odbacivanje. Direktor odjeljenja ortopedije na Pekinškom univerzitetu, koji je predvodio hiruruški tim, dr Liu Žongđun, kaže da 3D štampanje ima ogromnu prednost u odnosu na vještačke implantate.

„Možemo da koristimo ikonografske testove, kao što je ket sken, pretvarajući podatke sa ket skena u 3D podatke u cilju da proizvedemo unutrašnje pričvršćenje sa potpuno identičnom strukturom kao što je struktura pacijentovih kostiju“, rekao je dr Žongđun.

Vještački pršljen ima strukturu košnice, što omogućava novom koštanom tkivu da uraste, a nijesu potrebni hirurški ekseri za spajanje. Ćinova majka, Šu Minglin kaže da je u početku bila zabrinuta zbog procedure.

„U početku sam bila malo zabrinuta. Ali na kraju, uzela sam u obzir da je 3D tehnologija već upotrijebljena u svijetu medicine i da oni znaju šta rade,“ rekla je ona.

Mjesec dana posle operacije, Ćin je u stanju da hoda noseći protezu. Ljekari kažu da je njegov progres oporavka dobar i da će se uskoro potpuno oporaviti, mada će biti podvrgnut dodatnoj hemoterapiji kako bi se uklonile sve zaostale ćelije raka.