7. april – OKRUGLI STO “KOLIKO JE SIGURNA VAŠA HRANA?” U SARAJEVU

0
344

hronika region 3SARAJEVO – Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je 7. aprila, na Svjetski dan zdravlja, organizovao okrugli sto na temu sigurnosti hrane, nazivom “Koliko je sigurna vaša hrana?”. Tom prilikom su stručnjaci iz različitih sektora razmijenili iskustva o trendovima i aktivnostima za unaprjeđenje sistema sigurnosti hrane koje se preduzimaju kako u BiH, tako i na međunarodnom planu.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja istakao je neophodnost multisektorskog djelovanja u zaštiti zdravlja građana u skladu sa načelom „zdravlje u svim politikama“, te ukazao na potrebu aktivnog i sistemskog monitoringa sigurnosti hrane u lancu od proizvođača, distributera, pa do potrošača.

Kada je u pitanju situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u 2014. godini registrovano je 423 oboljelih od trovanja hranom, sa stopom obolijevanja od 18,10/100000, a trovanja hranom nalaze se na posljednjem mjestu liste deset vodećih zaraznih bolesti u Federaciji BiH. Stopa obolijevanja je manja nego u 2013. godini i najmanja je od 1995. godine.