7. avgust – ODRŽANA KONFERENCIJA POSVEĆENA SVJETSKOJ NEDJELJI DOJENJA

0
341

U utorak, 5. avgusta u 10 sati u hotelu “Podgorica” održana je jednodnevna konferencija Značaj dojenja za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, koju je udruženje Roditelji organizovalo u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori. Konferenciju su otvorili Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore i Kristina Mihailović, izvršna direktorica udruženja Roditelji.
Konferencija je posvećena proslavi Svjetske nedjelje dojenja koja je obiljena od 1. do 7. avgusta, a čija ovogodišnja tema je naglasila neophodnost povećanja procenta dojene djece, kao i značaj očuvanja, promocije i podrške dojenju, a u svjetlu činjenice da se približava kraj roka predviđenog za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva. U skladu sa tim, na konferencijije je bilo diskusije o uticaju dojenja na smrtnost odojčadi, smrtnost majki, siromaštvo i rodnu ravnopravnost.
Cilj konferencije je da se skrene pažnja na značaj dojenja za prevenciju zdravstvenih problema kod majki i djece, kao i za ekonomsku stabilnost porodice i ravnopravan status žena u društvu.