9. januar – SVEČANO OTVOREN HITNI BOLNIČKI PRIJEM U VINKOVCIMA

0
324

VINKOVCI – Ministar zdravlja Hrvarstke prim.dr. Siniša Varga svečano je otvorio objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. U okviru centra za hitnu medicinu nalazi se trijaža, moderna dijagnostika, hitna laboratorija, reanimaciona sala, hitna operaciona sala, kao i uređen i opremljen prostor za smještaj i nadzor akutnih pacijenata, sa modernom opremom.

Ministar zdravlja izrazio je veliko zadovoljstvo zbog stvaranja novog odjeljenja, naročito zato što je, zbog problema sa izvođačima, otvaranje kasnilo godinu dana.

Vinkovačka bolnica sada ima jedinstveno odjeljenje koje hitnim pacijentima osigurava dostupnost medicinske pomoći 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji. U objedinjeni hitni bolnički prijem, očno odjeljenje i hirurške ambulante uloženo je ukupno više od 8,5 miliona kuna, dok je u opremu za objedinjeni hitni bolnički prijem uloženo 2,8 miliona kuna iz sredstava Ministarstva zdravlja i kredita Svjetske banke.

Ministar zdravlja najavio je podršku i novim infrastrukturnim projektima u OŽB Vinkovci tokom 2015. i 2016. godine. On je pozvao i mlade ljekare da se javljaju na konkurse za specijalizaciju za hitnu medicinu u vinkovačkoj bolnici, u kojoj je  u ovom trenutku otvoreno čak šest konkursa.

Ministar zdravlja sa saradnicima je posjetio i Dom zdravlja Županja, čije su područne ambulante bile potpuno uništene tokom poplave u maju 2014. godine. Finansijska sredstava za njihovu obnovu osigurana su kroz Program obnove i saniranja posljedica katastrofne poplave na području Vukovarsko-srijemske županije.

Varga je istakao da je zdravstveni sistem na terenu dokazao svoju spremnost na vanredne situacije, kao što je bila velika poplava u proljeće prošle godine, nakon koje su Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajednički omogućili pružanje brze i adekvatne zdravstvene zaštite za stanovništvo pogođeno poplavom, te u kratkom roku ponovo uspostavili redovnu zdravstvenu zaštitu na tim područjima