9. jul – TURSKA VLADA DONIRALA NEDOSTAJUĆE PETOVALENTNE VAKCINE UZ POMOĆ FONDA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

0
371

Povodom donacije Vlade Turske koja se odnosi na 22 hiljade petovalentnih vakcina doniranih crnogorskom zdravstvu, u Fondu za zdravstveno osiguranje održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili dr Kenan Hrapović, direktor Fonda i Ferhan Yurulmaz, prvi sekretar ambasade Turske u Crnoj Gori.

– Danas je značajan dan za crnogorsko zdravstvo i zdravlje naše djece. Još u decembru prošle godine Montefarm je raspisao tender za nabavku kombinovanih petovalentnih vakcina, koje omogućavaju istovremenu imunizaciju djece protiv pet dječijih bolesit. Na raspisani tender nije stigla ni jedna ponuda, a kako su nas obavijestili predstavnici proizvođača ovih vakcina zbog problema u proizvodnji došlo je do nestašice koja se posebno pojavila na evropskom tržištu ovih vakcina, istakao je između ostalog dr Hrapović, napominjući da ni Crna Gora, ni ostale zemlje u regionu i pored obezbijeđenih novčanih sredstava nijesu mogle nabaviti ovu neophodnu vakcinu za djecu.

Po riječima dr Hrapovića, Montefarm je uz dodatna finanasijska sredstva koja je obezbijedila Vlada Crne Gore raspisao trogodišnji tender, ali se nije smjelo dozvoliti da djeca u Crnoj Gori ne dobiju neophodne vakcin iz razloga što su zalihe vakcina, prema dobijenim informacijama bile do kraja juna ove godine.