Akne i sunce

0
977

Akne vulgaris jedna je od najčešćih hroničnih bolesti kože. U nastanku akni učestvuje nekoliko faktora od kojih su najvažniji: genetska predispozicija, hormoni, djelovanje nekih bakterija. Pored navedenih faktora, ništa manje važni su i SPOLJAŠNJI FAKTORI poput neadekvatne njege, stre­snih situacija i… SUNCA.

FOTODERMATOLOGIJA

je grana dermatovenerologije koja izučava uticaj svjetlosti na kožu. Od davnina je poznat povoljan uticaj sunca na pojedine kožne bolesti. Prije više od 3000 godina u Indiji i Egiptu su se koristile biljke koje bi se utrljavale u kožu i izlaganjem suncu liječile kožne bolesti. Međutim, stvara­njem ozonskog omotača, porastom putovanja u tropske kra­jeve, porastom popularnosti solarijuma i preplanulog tena, povećala se i važnost edukacije populacije o štetnom uticaju

sunca jer na mnoge bolesti sunčeva svjetlost utiče povoljno, dok neke bolesti izaziva i pogoršava.

UV ZRAČENJE

je dio sunčevog elektromagnetnog zračenja koje osim pozitivnog djelovanja na život i organizme na zemlji ima i neke negativne akutne i hronične učinke. UV (naročito UVA) zraci prodiru u duboke slojeve kože i oštećuju struk­turu kolagena i elastičnih vlakana.

SUNCE KAO POBOLJŠAVAJUĆI/POGORŠAVAJUĆI FAKTOR KOD AKNI

Rani efekat sunčanja je ljuštenje Stratum corneuma koji kada se istanji omogućava lakše izlaženje sebuma na površinu kože – što poboljšava stanje akni. Sunčanjem ste­čena pigmetntacija vizuelno daje sliku prividnog poboljšanja stanja akni – međutim stvorila se samo kamuflaža upalnih procesa. Stvarna slika stanja akni nakon dugotrajnog i nekontrolisanog izlaganja suncu je mnogo teža nego prije izla­ganja suncu!

Koža je zadebljala, isušena, pore zatvorene – a samim tim povećana mogućnost za stvaranje brojnih prištića i upal­nih procesa. Pogoršanje najviše pogađa osobe koje se poja­čano znoje i /ili borave u izuzetno vlažnim i toplim predje­lima.

Ljudska koža je organ koji je u najposrednijem dodiru sa sunčevim zračenjem i time tokom života stalno podvrgnuta uticaju Sunca.

Kako bi zadržali mladalački i svjež izgled potrebno je pažljivo izabrati njegu i naročito obratiti pažnju prilikom izbora preparata kod kože na kojoj je već prisutan neki prob­lem!

Kod osoba sklonim aknama posebno je potrebno pridržavanje mjera fotoprotekcije, što uključuje obavez­nu primijenu sredstava za zaštitu od sunca tokom cijelog dana. Na tržištu postoje brojni preparati koji su posebno namijenjeni, kako njezi kože prije i poslije sunčanja, tako i u toku samog izlaganja suncu tokom ljetnjih mjeseci (Oil-Free Sunblock formule).

Nakon izlaganja suncu neophodna je primjena emo-lijenasa kako bi se nadoknadila izgubljena vlažnost kože.

ZAPOČNITE JUTRO…

Uz laganu hidrantnu emulziju, kremu/emulziju sa zaštitnim faktorom (spf 30 i više ) namijenjenu masnoj koži, a u toku dana neka Vam je uvijek pri ruci termalna voda u spreju, idealna za primjenu tokom ljetnjih mjeseci, jer osim osjećaja osvježenja i hlađenja na koži, njeni visokokoncen-trovani sastojci kao šta su: kalcijum koji umiruje alergijske reakcije, bakar i cink koji djeluju protivupalno i podstiču zacjeljivanje ranica, te mangan i silicijum koji imaju antioksi-ativno djelovanje, olakšaće i učiniti Vaš boravak na Suncu ugodnijim.

 

Piše: Maja Nikolić, dipl. kozm. estetičar