Andropauza

0
1192

26Andropauza je period života muškarca koga karakterišu niske vrijednosti muških polnih hormona – testosterone i DHEA (dehidroepiandrosteron). Pad vrijednosti ovih hormona u krvi muškarca je proces koji je u potpunosti zavistan od životnog doba. Naime, vrijednosti počinju da opadaju za oko 1-2% godišnje, počev od 30. godine života. Ovaj pad hormona proizvodi određene tegobe kod muškaraca i umanjuje kvalitet tživota.

Andropauza, odnosno pad testosterona u organizmu muškaraca, nastaje kao posljedica opadanja vrijednosti luteinizirajućeg hormona koji se sintetiše u pituitarnoj žlijezdi muškaraca, umanjenom odgovoru testisa na produkovani luteinizirajući hormon i sljedstveno umanjenoj produkciji testosterona od strane testisa i povećane produkcije seks-hormon vezujućeg globulina (SHBG) koji vezuje za sebe testosterone, tako da je u plazmi prisutna manja količina slobodnog, aktivnog testosterona.

Dijagnoza andropauze se postavlja na osnovu labaratorijskih pokazatelja i na osnovu simptoma. Najizraženiji simptomi andropauze su: pad energije i osjećaj hroničnog umora, pad seksualne aktivnosti, umanjenje seksualne želje (libida), pad erekcije (pogotovu u jutarnjim satima) i polne izdržljivosti, produženje vremena oporavka između dvije erekcije – orgazama, promjene u tjelesnom sastavu, umanjenje količine mišićne mase, povećanje masne mase (pogotovu u predjelu stomaka), promjene raspoloženja, depresivno reagovanje, anksioznost, pad mentalnih funkcija itd. Paralelno sa ovim promjenama javljaju se i unutrašnje promjene u tijelu muškarca, koje su takođe uslovljene padom testosterona i odnose se na poramećaj metabolizma cijelog organizma (povećan krvni pritisak, gojaznost, povišenje masnoća , šećera u krvi, narušavanje odnosa dobrog – HDL holesterola i lošeg – LDL holesterola s prevagom lošeg, a sve ovo nosi rizik od nastanka oboljenja srca i krvnih sudova). Pad testosterona nosi sa sobom rizik od nastanka Alchajmerove demencije, depresije, osteoporoze , sljedstvenih preloma, povećanje zapaljenskih procesa u tijelu itd.

Pogrešno tumačenje određenog stanja u životu muškarca, praćeno starenjem, dovodi do toga da mnogi muškarci smatraju da je opadanje testosterona i prisustvo svih tegoba koje nastaju kao posljedica toga jedan prirodan proces na koji ne treba intervenisati. Takođe, još jedan od razloga je da pad testosterona ide blago , traje dugo, što znači da se muškarac navikava na određene blage promjene ne prepoznajući da su one prisutne. Za razliku od ove situacije, u organizmu žene u veoma kraćem vremenskom periodu dolazi do većeg hormonalnog disbalansa, što izaziva veoma izražene tegobe i simptome. To je period premenopauze. Često pacijenti ostaju bez adekvatnog tretmana i terapije iz razloga što ove promjene budu pogrešno protumačene. Samim tim i terapija biva neadekvatna.

Uloga dehidroepiandrosterona (DHEA) u tijelu muškarca sastoji se u odličnoj ulozi koju ima u radu nadbubrežne žlijezde samim tim što se DHEA dominantno proizvodi u nadbubrežnoj žlijezdi, a njegova produkcija se vrši u testisima i u mozgu muškarca. Svoje biološko dejstvo ostvaruje preko tzv. Androgenih receptora. Zajedno s testosteronom, ovaj hormon određuje sekundarne muške polne karakteristike. Kao i po pitanju testosterona, vrijednost ovog hormona je maksimalna oko 20. godine života, od tada lagano počinje da opada. Simptomi njegovog opadanja su: zamor, osjećaj nedostatka energije, poremećaj libida i erekcije, pad mišićne mase i snage, depresivno i promjenljivo ponašanje, bolovi u tetivama, zglobovima itd.

Međutim, usljed starenja, pored pada vrijednosti muških seksualnih hormona – testosterona i DHEA, u tijelu muškarca dolazi i do pada nivoa kortizola. Pad vrijednosti ovog hormona je posljedica dugotrajnog stresa koji rezultira iscrpljenjem nadbubrežne žlijezde i sljedstvenim umanjenjem produkcije hormona. Pad je takođe uočen kod vrijednosti hormona štitaste žlijezde i hormona rasta. Pad vrijednosti svih pomenutih hormona dovodi do poremećaja erekcije, gubitka ili prorjeđenja kose, osjećaja lupanja srca, pada libida, noćnog znojenja i talasa vrućine, osteoporoze, glavobolje/migrene, nadutosti/zatvora, upalnih procesa u uvećanoj prostati itd.

Najadekvatnije rješenje za sve simptome andropauze jeste nadoknada testosterona bioindentičnim hormonima, tj. hormonima koji su dobijeni iz prirodnih supstanci i koji imaju identičnu strukturu hormonima ljudskog tijela. Bioindentični hormoni se primjenjuju na različite načine, u vidu krema, pilula, injekcija i slično. Uz adekvatnu dozu bioindetičnog hormona koji će eliminisati tegobe, neželjeni efekti su minimalni. Ipak, za primjenu bioindentične supstitucione terapije testosteronom postoji jasna kontraindikacija, a to je karcinom prostate. Sa druge strane, studije pokazuju da se primjenom ove terapije ne povećava rizik da osoba oboli od karcinoma prostate, niti ubrzava rast, već benigno uvećane prostate. Radi sigurnosti primjene bioindentične supstitucione terapije testosteronom potrebno je ustanoviti da osoba nije oboljela od karcinoma prostate.

Mr sci dr Dejan Mandić, spec. urolog
Dom zdravlja “Dimitrije – Dika Marenić” Danilovgrad