Savremeni, integrativan pristup liječenju kičme, zglobova i sportskih povreda

0
633

2225Prijeko potreban balans i mir u savremenom životu se sve više trazi a sve teže nalazi. Užurban tempo života protkan stresom i psihofizičkom iscrpljenošću dovodi nas u satanje disblansa, koje je u osnovi energetske prirode. Zastoj protoka energije u organizmu, ili energetske blockade, su mjesta na kojima se javlja bol, formiraju bolni sindromi koji su povezani dalje sa usporenim protokom u ostalim organima, pa se simptomi povezuju u bolest.

Otvorena je ordinacija Dr Nenezić u Delta Citiju. Ordinacija koja već punih 15 godina uživa Vaše povjerenje, sada se nalazi u novom amijentu , i bliže potrebama svojih pacijenata. Ovo je najsavremenije opremljen centar za liječenje kičme, sportskih povreda i unapređivanje zdravlja ljudi.

Jedina ordinacija u Crnoj Gori u kojoj postoji integrativan, holisticki pristup liječenju pacijenta, jer kombinuje klasičnu medicinu sa tradicionalnom kineskom medicinom – akupunkturom, kao i brojnim savremenim metodama.

Ovakav pristup donosi brojne benefite pacijentu, skraćuje se period liječenja, a produžuju se pozitivni efekti, pa pacijenti budu dugoročno zdrvstveno stabilni. Pozitivno dejsto je ovakve kombinacije terapija višestruko, s posebnim udjelom akupunkture, jer tretiranjem akupunkurnih tačaka ne utiče se samo na bolne syndrome, već se pospješuje rad drugih organa sa kojim su te akupunkturne tačke povezane. Poboljšava se protok energije u cijelom organizmu i otklanjaju bolni siddromi, liječe bolesti, pospješuje zdravlje cijelog organizma. Lijeci se, ne samo posljedica, to jest bol, vec i sam uzrok nasatanka bolesti. To je ono što je drugačije i na čemu se zasniva akupunktura vec 5000 godina.

Svojim radom i stalinim doedukacijama dr Nenezic je došao do zaključka da sve ovo možemo iskoristiti kao metodologiju lijčenja koja poboljšava zdravlje organizma u cijelosti i vraca ga u balans, odnosno ravnotežu, kako fizičku tako i duhovnu.

Dejstom na akupunkturne tačke raznim metodama, počev od iglica, preko lasera i elektromagnetnih polja, omugućava se otklanjanje blokada u protoku energije, otkalnjaju bolni sindromi i liječe bolesti. Savremena medicina ide korak naprijed, pa tako nastaju nove metode koje se baziraju na ovoj činjenici, poput atlasprofilax metode za terapiju i prevenciju energetskog protoka.

Sama klasicna medicina je osnova svega, prije svega tačne dijagnostike, kao i fizikalna medicina, koja u svojoj osnovi daje dobru metodologiju liječenja, ali sa nužnom nadogradnjom.

Uz pomoć ovih metoda se veoma uspješno tretiraju: – bolesti kičme – vratne, lumbalne, spondiloze, diskus-hernie, – glavobolje, migrene , vrtoglavice i zujanje u ušima, – neuralgije – pareze, neurološki bolovi, – skolioze, kifoze i problemi ravnih stopala i – sprovode veoma traženi antistres programi.

Sve se ovo koristi i kod rehabilitacije sportskih povreda i sportista, kojima će se posebana pažnja posvetiti u okviru naše nove ordinacije. Cilj nam je, da se po ugledu na svjetsku i evropsku medicinu, ova oblast pomjeri ka preventivnoj medicine, i na ovaj način preduprijede bolesti kičme, mišića, zglobova i nervnog sistema, kao bolesti novog doba. Preko 90% ljudi bar jednom u životu se susretne sa ovim bolovima, a mnogi i sa uznapredovalim komlipacijama, jer se ne liječe na vreme, ili se liječe od strane nestručnih lica, terapija se ne privodi kraju, a problemi ostaju, dalje uznapreduju stvarajući brojne tegobe. Na ovaj način zastareli problemi iziskuju duže liječenje sa individulanim odgovorom organizma na liječenje. Budući da nam se upravo ovakvi pacijenti veoma često obraćaju za pomoć, moramo napomenuti da se upravo iz ovih razloga sve terapije sporovode od strane, ili pod nadzorom ljekara specijaliste, a ne samo fizioterapeuta, jer se na ovaj način konstatnim praćenjem, terapije prilogođavaju svakom pacijentu ponaosob, izazivajucu dobar odgovar na terapije.

Zato je edukacija u ovoj oblasti jako važna, i predstavljaće jedan od glavnih zadataka naše ordinacije u budućnosti.

Upravo sa tim ciljem se danas obraćamo i čitaocima časopisa Medical, i osvrnućemo se na par važnih tačaka.

Preventivni savjeti: • Vodite računa o pravilnom držanju kičme. Pravilno držanje nije nasljednog karaktera, te se na njega utiče od treće godine života, a vodi računa čitav život. • Pogrešan je stav da se problemi ne mogu riješiti u bilo kom dobu. • Kad sjedite i radite za računarom, obavezno ustanite i prošetajte na svakih sat ipo vremena, bar 2-3 minuta. • Trudite se da se bar dva puta nedjeljno bavite sportom ili šetnjom bar 30 minuta dnevno. Napomena: potrebno je imati svakodnevnu fizičku aktivnost koja se mora prilagoditi građi, težini, godinama starosti i eventualnim bolestima.