Anti aging-face revolution

0
475

Pored redovne njege kože, fotoprotekcije i sistemskih antioksidanata, topikalnih farmakoloških agenata sa anti-aging djelovanjem, primjenjuju se i estetske dermatološke inetervencije kao što su hemijski pilinzi, intervencije RF, IPL, laserom, u smislu resurfacing i rejuvenation efekta, ali injekciona biorejuvenacija dermalnim filerima, mezoterapijom, botoksom, mezonitima, PRP uz hormone replacement therapy (HRT)!

Dok je prirodno, unutrašnje starenje, genetski determinisano, extrinsic starenje se može prevenirati. Estetska dermatologija može doprinijeti “ zdravom starenju”, ne samo u kozmetološkom značenju već i igrajući značajnu ulogu u prevenciji, regeneraciji i odlaganju starenja kože kombinujući znanja iz moguće lokalne i sistematske terapije, aparatnih procedura i invazivnih procedura postajući značajan fokus istraživanja starenja!

Ovakvim procedurama svakako se mogu i moraju baviti isključivo visoko obučena lica, sa dubokim poznavanjem i razumijevanjem anatomije i fiziologije mjesta tretiranja, kao i suštine određenih patoloških procesa mozaičkog pojma starenja.

U smislu visoko stručne edukacije na polju skin anti aging procedura, otvorena je u Baru, 09.12.2016. godine u organizaciji  “AntiAge Montenegro”, generalnog zastupnika svjetski poznate kompanije “Vital Esthetique” i kompanije “DermaVita” Prva akademija o dermalnim filerima i mezoterapiji u Crnoj Gori “Beauty Profesional Academy”. Ceremonija otvaranja i prva predavanja upriličena su u hotelu “Princess”, a dobrodošlicu polaznicima je poželio i direktor “Vital Esthetique”-a Amer Mrad. Riječ je o svjetskoj akademiji pod pokroviteljstvom francuske kompanije “Vital Esthetique” koja se bavi proizvodnjom i distribucijom jednog od najpoznatijih dermalnih filera na tržištu, “Hyaluronica”, koji predstavlja treću generaciju filera ovog proizvođača i koji je u Evropi zaveden kao medicinski proizvod, za razliku od većine sličnih preparata koji se vode kao kozmetološki proizvodi.

– Ovo je prvi put da se na teritoriji Crne Gore organizuje stručni trening iz oblasti dermalnih filera i mezoterapije i planirano je da na svaka tri mjeseca dolaze eminentni stručnjaci “Beauty Professional Academy” kako bi obučavali crnogorske ljekare i stomatologe i upoznali ih sa tehnikama i mogućnostima “Hyluronica”-e. Mišljenja smo da je ovako nešto prijeko potrebno radi praćenja svjetskih trendova i edukacije domaćih ljekara i stomatologa – kazala je direktor AntiAge Montenegro, dr Olivera Maksimović.

Planirana je kontinuirana edukacija nekoliko puta godišnje gdje bi predavači iz Pariza, Londona i ostalih evropskih antiaging centara dolazili u Crnu Goru. Učesnici kurseva će dobijati sertifikate sa rednim i registarskim brojem svjetskog brenda “Hyluronica”.

Prva dva dana prve serije predavanja su bila posvećena hijaluronskim filerima, dok su trećeg i četvrtog dana održani kursevi mezoterapije, lipolitika i mezobotoksa. Kursevi su zamišljeni i sprovedeni kao kombinacija teorije i praktičnog rada. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti estetske medicine PhD Irina Ervik, dr Olivera Maksimović i kozmetičar Raya Jakhjajevna.

Petog i 6. februara 2017. godine u hotelu “ Ramada” u Podgorici održano je interaktivno predavanje o kombinovanoj primjeni hijaluronskih fllera, botoksa, mezobotoksa i mezokoktela u cilju postizanja maksimalnog efekta sa najoptimalnijom potrošnjom materijala. To je drugo predavanje u nizu najavljene kontinuirane edukacije. Edukacija je bila namijenjena ljekarima i stomatolozima koji jesu ili žele biti eksperti u radu sa botoksom, hijaluronskim filerima i mezokoktelima, a predavači su, kao i na prvom seminaru, biti vrhunski stručanjaci iz te oblasti, PhD Irina Ervik iz Norveške i dr Rene Soto iz Kube. Prvi dan su se prilikom demonstracije koristile  mikrokanile i kanile a poseban akcenat je  stavljen na tretiranje zona visokog rizika: temporalna regija, nos i „Tear Trough“ zona. Sljedeći dan održan je kurs iz primjena botoksa i mezobotoksa. Kurs se sastojao iz teorijskog i praktičnog dijela, a bio je namijenjen  ljekarima koji žele da postanu sertifikovani eksperti u primjeni botulinskog toksina. Indikacije: čelo, obrve, periorbitalna regija, nos, perioralna regija, brada, vrat i TMZ.

U najavi je predstojeći kurs koji treba da se održi 18.i 19.marta 2017. godine,  kada će gost-predavač biti dr Marina Mutovkina, jedan od najpoznatijih dermatologa Rusije, međunarodni trener i ekspert iz oblasti dermalnih filera i mezoterapije, kao i lektor, autor mnogih radova, novih tehnika i metoda. Edukacija je namijenjena za ljekare i stomatologe tako da se prvog dana održi teorijsko predavanje sa praktičnim radom na dermomodelima dok je drugi dan rezervisan za workshop.

U najavi je i tromjesečna škola mezoterapije, koja će biti sprovedena u do sada nepoznatom obliku edukacije iz ove oblasti u Crnoj Gori, o čemu će svakako biti riječi u sljedećem broju!

 

Dr Olivera Simić-Kovačević,
Spec. dermatovenerolog
PZU „Dr Kovačević”, Budva