Bakterijske infekcije kože

0
4508

Inkubacija traje 8 dana. Na koži se javljaju eritem i edem, jasno ograničeni izdignutim i palpabilnim rubom. Koža je jarko crvene boje, topla, zategnuta i sjajna, bolna na dodir. Promjeni na koži obično prethode znaci opšte infekcije (jeza, drhtavica, malaksalost, povraćanje). Oboljenje se širi limfogenim putem, što se manifestuje pojavom trakastog eritema i edema koji polaze od centralne lezije. Tok oboljenja može se komplikovati pojavom gangrene i sepse. Erizipel može biti lokalizovan i na sluzokožama (ždrijelo, bukalna sluzokoža, mukoza ženskih genitalnih organa).

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, labora­torijskih analiza, kao i biohemijskih i mikrobioloških – bris na bakterije s antibiogramom.

U liječenju je obavezna primjena sistemskih antibiotika, uz obavezno mirovanje, elevaciju ekstremiteta i lokalnu terapiju obloga (0,9 % NaCl ili 3% Sol acidi borici).

Folikulitis (lat. folliculitis)

Folikulitis je inflamacijsko oboljenje folikula dlake koje može imati superficijalnu (površinsku) i duboku formu. Najčešći mu je uzročnik Staphylococcus aureus, mada oboljenje može biti uzrokovano i gram-negativnim bakterijama i dermatofitima.

Tok oboljenja može biti akutan i hroničan.

Superficijalne forme (med. Impetigo Follicularis Bock­hart) najčešće uzrokuje stafilokok, uz pojavu folikularnih pustula (gnojnica vezanih za folikul dlake), koje mogu biti pojedinačne ili u grupi, okružene eritematoznim haloom – kod djece na granici čela i kapilicijuma, kod odraslih najčešće kao posljedica izičke ili hemijske iritacije kože, na bradi, vratu – poslije brijanja, na bedrima, ingvinalnoj i glutealnoj regiji, poslije brijanja ili hemijske depilacije. Ovdje je pustula sterilna ili se izoluje koagulaza negati­van stailokok, te su ove forme uporne i rezistentne na liječenje.

Folikulitis i perifolikulitis subakutnog ili hroničnog toka koji zahvata čitavu dužinu folikula dlake, javlja se na bradi, gornjoj usnici i kapilicijumu muškaraca srednje životne dobi. On je uzrokovan Staphylococcus aureusom koji je najčešće prisutan u nosu pacijenta ili je kolonizovan na koži oboljele osobe. On se naziva Sycosis barbae. Vide se papule (čvorići) i pustule, pojedina­čne ili grupisane, kruste koje su adherentne i konfluirane. Mogu da perzistiraju mjesecima i godinama. Liječenje se sastoji od lo­kalne i opšte antibiotske terapije.

Celulitis, nekrotizujući fasciitis, streptokokna gangrena, stafilokokni sindrom oparene kože (SSSS), stafilokokni toksični šok – sindrom (TSS) ne javljaju se u praksi često, ali mogu biti ozbiljna opasnost po život pacijenta. Ova činjenica nosi poruku pacijentima da se pri promjenama koje kratko traju na koži, obično u vidu gnojnica, sitnih mjehurića ili većih mjehurova, koje se brzo uvećaju, šire, zahvataju više regiona, mijenjaju svoj početni oblik, uz promjenu opšteg stanja, bolove, povišenu tjelesnu temperaturu, odmah jave specijalisti za kožne i polne bolesti, koji će odlučiti o stepenu ozbiljnosti oboljenja i ordinirati odgovarajuću terapiju.

 

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog

Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva