Događaj za istoriju

0
1115

42-kidneyTransplantacija bubrega prvi put je u Crnoj Gori urađena 25. septembra u Kliničkom centru Crne Gore. Tog, sada već, po jednodušnoj ocjeni stručne i laičke javnosti, za crnogorsko zdravstvo istorijskog datuma, bubreg je sa živog donora presađen jednom nikšićkom mladiću. I majka Olivera, koja je dala bubreg, kao i njen sin, dvadesetčetvorogodišnji Aleksandar Vujović, ko­me je bubreg presađen, dobro su podnijeli zahvate i uspješno se oporavljaju. Prvu transplantaciju je obavio ljekarski tim sastavljen od hrvatskih i crnogorskih hirurga. Dan kasnije, 26. septembra, transplantacioni tim uradio je i drugi zahvat. Takođe, sa živog donora bubreg je presađen  dvadesettrogodišnjoj Jasmini Osmanović iz Rožaja, a bubreg joj je donirala majka Sabaheta. Time je završena prva grupa zahvata, a do kraja godine planirano je da se obavi još jedan ciklus oper­acija, takođe uz pomoć hrvatskih kolega.

Medicina odlučila koja će od sestara dobiti bubreg

Sabaheta Osmanović dala je bubreg ćerki Jasmini, a kao majci bilo joj je veoma teško što ne može da pomogne i drugoj ćerki Jasminki, Jasmininoj blizankinji, koja takođe ide na dijalizu. – Rado bih dala i jednoj i drugoj bubreg, samo da se oslobode dijalize koja je veoma teška. Ali bubreg je odgovarao samo Jasmini, pa je medicina odlučila kojoj će od njih biti presađen. Jasmina je na dijalizi bila godinu i dva mjeseca, a Jasminka već godinu i po. Od maja se pripremamo i sve pretrage smo ovdje obavili, uz nesebičnu pomoć dr Marine Ratković. Mnogo je jednostavnije što se sve završava u Crnoj Gori – kaže Sabaheta.42-kidney2

Jasmina je prije operacije rekla da ima tremu, ali ne i strah. Ova dvadesettrogodišnjakinja nada se da će ubuduće moći da vodi normalan život, kao i njeni vršnjaci. – Vrlo je teško ići na dijalizu tri puta nedjeljno. Težak je osjećaj koji se javlja kada vidimo da naše društvo izlazi u grad, a mi moramo na dijalizu koja traje četiri i po sata. Žao mi je što mojoj sestri nije mogao biti presađen bubreg, ali se nadam da će se i to riješiti – kaže Jasmina.

Uspješna saradnja sa hrvatskim stručnjacima

Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore doc. dr Miodrag Radunović, ocijenio je da je timski rad rezultirao uspjehom i zahvalio hrvatskim stručnjacima iz Kliničkog centra „Rebro”, na čelu sa profesorom Željkom Kaštelanom, na nesebičnoj pomoći u ostvarivanju tog istorijskog poduhvata. – Događaj će biti upisan zlatnim slovima u istoriju crnogorskog zdravstva. Kada smo prije nekoliko mjeseci sa ministrom zdravljaprof. dr Rajkom Ostojićem potpisali sporazum o saradnji u Hrvatskoj, vidjeli smo da imaju veliko iskustvo u ovoj metodi liječenja, prepoznali smo dobru namjeru i pruženu ruku. Nakon prvih pregovora, nesebično su ponudili da nam prenesu znanje i iskustvo da bismo sada slavili zajednički uspjeh. Nakon ove dvije operacije uslijediće nastavak i do kraja godine obaviće se još jedan ciklus transplantacija. Na dijalizi u Crnoj Gori sada je 212 42-kidney3bolesnika, od kojih 34 treba da dobiju bubreg. Poslije dija­gnostičkih procedura obavljenih tokom godine, još četiri pacijenta su potpuno spremna za presađivanje bubrega. U narednom periodu ćemo vidjeti kada će crnogorski stručnjaci moći sami da obavljaju te složene procedure, a u međuvremenu će se ova specifična vrsta liječenja, koja zahtijeva multisektorski i multidisci-plinarni pristup, obavljati uz podršku hrvatskih kolega – kazao je ministar Radunović.

Ostojić čestitao svima, a ponajviše majkama

Prof. dr Rajko Ostojić, hrvatski ministar zdravlja, čestitao je svim učesnicima u poduhvatu, a naročito majkama donorima. – Posebno čestitam mamama, koje su svom sinu Alek­sandru i ćerki Jasmini dale bubreg. Da nema tog čina humanizma, čovječnosti i altruizma, onda ne bi bilo ni života. Tokom posjete, Aleksandar, kome je prethodnog dana presađen bubreg, napravio  je jedan sjajan gest. Ustao je iz kreveta i zahvalio se iz duše i srca, čime nam je pokazao koliko mu ovo znači – kazao je Ostojić, čestitajući sestrama, instrumentarkama i ljekarima Kliničkog centra Crne Gore i Kliničko-bolničkog centra „Rebro”. – Posebne čestitke i prvom čovjeku crnogorskog zdravstva, ministru Radunoviću, na sjajno obavljenom poslu. U proljeće smo potpisali sporazum o saradnji Crne Gore i Hrvatske, a samo pet mjeseci poslije došlo je do prvog rezultata i to ne bilo kakvog. Transplant­acija bubrega je definitivno kruna ne samo hirurškog umijeća, nego i organizacije. Ministar Radunović pokazao je da ima viziju i jasan cilj, ali i nevjerovatne organizacijske sposobnosti da u kratkom vremenu uspije da crnogorsko zdravstvo dovede do nivoa da se napravi transplantacija – rekao je Ostojić.

Ministar Radunović prvi potpisao donorsku karticu

Nakon što je obišao prvog transplantiranog pacijenta, ministar Radunović potpisao je donorsku karticu. Karticu su pot­pisali i direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović, te nacionalni koordinator za transplantacioni program dr Marina Ratković, hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić i prof. Željko Kaštelan. Time je najavljena kampanja „Daruj da se nastavi život”, koja zvanično počinje 1. oktobra.