Bowen – magični dodir

0
1608

Posjednje četiri decenje u svjetu se sve intenzivnje primjenjuje Bowen terapeutska tehnika koja ima i svoje škole i akademju. Bowen terapeutska tehnika je vrsta manuelne terapje koja ukjučuje nježne ali istovremeno moćne pokrete koji šaju neurološke impulse „poruke” centralnom nernom sistemu. Ovu terapeutsku metodu odnedavno terapeut Bowen tehnike Jadranka Simić, sprovodi i u kozmetičkom salonu Spa – Sense u Podgorici.

Kako Bowen tehnika funkcioniše?

Bowen terapeutska tehnika, primjenjuje se zajedno sa propisanim oblicima liječenja – ne umjesto njih, ili samos­talno kao preventivni postupak u svrhu očuvanja zdavlja. Njenom primjenom se aktiviraju mehanizmi u tijelu, koje se primljenim porukama podstiče da samo sebe dovede u ravnotežu i to na fizičkom, emocionalnom i mentalnom ni­vou.

Rezultat Bowen tretmana je zaista iznenađujući, a to potvrdjuju mnogi zadovoljni klijenti.

Postoje li bilo kakve kontraindikacje pri pri­mjeni Bowen tehnike?

Jako dobra strana je upravo ta što ništa ne možemo pokvariti. Slobodno se može praktikovati na bebama, na starijim osobama, na onima koji imaju mnoge zdravstvene probleme, na životinjama, što nam govori da je metoda potpuno bezopasna, a najbitnije je da je umnogome efikasna. To je holistička terapija, potpuno prirodna, neinventivna, nema kontraindikacije.

Primjenom Bowen tehnike značajna poboljšanja postižu se kod: mišićno-skeletnih problema, problema sa unutrašnjim organima, problema sa endokrilnim sistemom, kod ginekoloških, neuroloških problema i dr.

Koliko je tretmana potrebno da bi se posti­gao žejjeni rezultat?

To ne mozemo znati unaprijed. U situacijama npr. kod zaustavljanja krvarenja, uganuća, glavobolje, gušenja, gdje su klijenti odmah imali poboljšanje, dovoljan je i jedan tretman, ali se u zavisnosti od problema praktikuje minimum tri. Već na prvom tretmanu većina ljudi osjeti reakcije, a olakšanja slijede i u narednim danima.

Kao i za većinu terapija, i za Bowen je najbolje prvo probati pa na osnovu ličnog iskustva donijeti pravi zaključak.

 

Piše: Jadranka Simić, Bowen terapeut