Homeopatija u prevenciji i liječenju gripa

0
504

biljkeZa razliku od obične prehlade, grip se manifestuje ozbiljnijom i komplikovanijom simptomatološkom slikom, koja može ostaviti i svoje posljedice u vidu oslabljenog imunog i respiratornog sistema, opšte sabosti, hroničnog kašlja…

Djeca i starije osobe su podložnije virusu gripa. Djeca zbog nerazvijenog imunog sistema a starije osobe zbog oslabljenog imunog sistema koji je često kompromitvan već postojećom hroničnom bolešću, što čini pripadnike starije populacije posebno ranjivim u epidemiji gripa.

Najčešći simptomi su visoka temperature, groznica, glavobolja i težina u glavi i očima, lomnost u mišićima i kostima, opšta slabost, najčešće suvi kasalj, bol u grlu. Obično, u nekomplikovanim slučajevima  grip traje oko nedjelju dana, ali osjećaj slabosti i kašalj mogu potrajati i duže.

Odmor, hidriranje organizma zdravim napicima u vidu čajeva i limunade i lagana zdrava ishrana u vidu domaće pileće supe sa povrćem npr., su važni za brz i potpun oporavak.

U epidemiji gripe ne treba paničiti. Po nekim statistikama, od gripa nakon izloženosti virusu oboli od 40 do 60 posto populacije, u zavisnosti, kako smo gore naveli, od uzrasta i generalnog stanja organizma. Sa prevencijom u vidu zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, urednog načina života sa dovoljno sna, možete biti onaj dio statističke grupe koji ne podliježe virusu gripa.

Virusi imaju problem da se razviju u sredini gdje je Ph ćelije bazan. Ćelija je bazna ako u njoj ima dovoljno kiseonika i hranljivih materija koje stvaraju bazan ph, a to su svježe povrće i voće. Bijelo brašno, kravlje mlijeko i slatkiši stvaraju, kako kisjeli Ph koji pogoduje razvoju virusa, takoi  sluz u bronhijama i plućima koja hrani i podržava virus gripa. Pravilna ishrana, fizička aktivnost i pozitivan stav prema drugima i životu najbolja su preventiva u sezoni gripa.

Naravno, ni to vam neće pomoći ako izađete “goli” na hladnocu, kako mi mame znamo to da nazovemo. Utopljavanje i adekvatno oblacenje, kao i osnovna higijena ruku se podrazumijevaju.

Homeopatska medicina pruža pomoć u liječenju gripa kroz homeopatske ljekove koji se biraju individualno prema slici sveukunih simptoma pacijenata. U praksi se srijećemo najčešće da dvije oboljele osobe dobiju različitu homeopatsku terapiju bez obzira na istu dijagnozu, u ovom slučaju gripa. Lijek se ne bira prema dijagnozi već za pacijenta na osnovu specifičnosti njegovih simptoma.

U svrhu informisanja navešćemo nekoliko homeopatskih primjera tretiranja simptoma gripa prema diferencijalnoj dijagnozi, tj. različitostima u simptomatološkoj slici pacijenta.

Gelsemium

Ovo je homeopatski lijek koji pokriva svojom simptomatološkom slikom većinu slučajeva sezonske  influence ili gripa u praksi.

Početak razvoja simptoma praćen je intenzivnom slabošću naročito izraženo u mišićima. Pacijent se žali na bolove u mišićima i iscrpljenost, kao da ga je sva životna snaga napustila.

Glavobolja u potiljačnom dijelu glave, često pulsirajuća sa širenjem prema vratu koji je često ukočen. Jedan od ključnih simptoma je težina i bol u očima, naročito kada pacijent pogleda nagore. Kapci su teški, olovni a očne duplje osjetljive. Povišena temperatura praćena je jezom koja ide uz i niz kičmu, sa osjećajem kao da je neko prolio hladnu vodu niz leđa, sa podrhtavanjem estremiteta i osetljivošću na hladan vazduh i promaju.

Jos jedan od karakteristicnih simptoma slike Gelsemiuma je odsustvo žedji i pored povišene temperature i suve bukalne  sluzokože.

Mentalna slika praćena je nezainteresovanošću, otupljenošću, pacijent želi da  ga ostave na miru.

Eupatorium Perfoliatum

Pored Gelsemiuma, i ovaj homeopatski lijek je često indikovan kod gripa, i zbog sličnosti u simptomatoloskoj slici sa Gelsemiumom, potrebno je utvrditi dobro simptome  pacijenta po pitanju modaliteta po kojima se ova dva lijeka razlikuju. Karakteristika Gelsemiuma je lomnost i bol u mišićima, dok je kod Eupatoriuma bol izražena u kostima i to skoro svim, od ruku, ramena, nogu, naročito potkoljenicama,  leđima i kukovima. Bol može biti dosta jak i to pacijentima najviše smeta. Opisaće bol kao da su mu kosti polomljene a zglobovi razglavljeni. S bolom ide i nervoza i uznemirenost, kao i potreba da se kreće da ublaži bol, suprotno od nepokretnosti i osjecaja velike fizičke slabosti kod Gelsemiuma.

Još jedna razlika i potvrđujući simptom jeste žeđ koju pacijent osjeca kod Eupatorijuma a koja je odsutna u slici Gelsemiuma.

Baptisia

Homeopatski lijek indikovan za influencu kod koje se simptomi razvijajo brzo i intenzivniji su u poređenju sa simptomima Gelsemiuma. Kao i kod Gelsemiuma, prisutna je muskularna slabost i bolovi u mišićima. Lice pacijenta je obično crveno sa kongestijom u glavi koja se manifestuje vrućinom i otečenošću, pogotovo očnih kapaka. Razlika u odnosu na Gelsemium, kod koga pacijent osjeća težinu u očima i teško podiže gornje kapke. Često pacijent osjeća vrućinu i kongestiju samo u glavi, dok je ostali dio tijela hladan.