Individualno liječenje astme kod djece

0
620

[heading]lako Jugoslavije nema već više od 20 godina, postoje udruženja s predznakom jugoslovenski. Jedno od njih je i YUFEDA, Jugoslovensko udruženje za borbu protiv astme kod djece. U njihovoj organizaciji održan je simpozijum o toj problematici, a predstavljeni su i novi trendovi u liječenju [/heading]

Treći YUFEDA balkanski simpozijum održan je 20. septembra u hotelu „Splendid” u Bečićima. YUFEDA je „Jugoslo­vensko udruženje za borbu protiv astme kod djece”, a simpozijum je bio regionalnog karaktera i na njemu su učestvovali pedijatri iz bivših jugoslovenskih republika – Crne Gore kao domaćina, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Na ovo­godišnjem simpozijumu, koji se održava uz podršku kompanije „Salveo”, učestvovalo je 250 pedijatara, a ključna tema bila je astma kod djece.

Predsjednik YUFEDA-e prof. dr Branimir Nestorović, ocijenio je ovogodišnji simpozijum kao najbolji do sada, te pojasnio da će se od iduće godine on održavati u proljeće i na jesen. – Uključićemo mnogo više kolega iz regiona, pa se nadamo da će se od iduće godine nama pridružiti i kolege iz Bugarske i Grčke. Želimo da to bude tribina na kojoj će pedijatri moći da se upoznaju i diskutuju o raznim temama. Fond YUFEDA osnovao sam prije petnaestak godina, a cilj mi je bio edukacija ljekara o dječjoj astmi. Sada smo promijenili način rada, škole astme su prevaziđene, pa smo prešli na interaktivni sistem – kazao je dr Nestorović. Prema njegovim riječima, u planu je da se od iduće godine uključe i pedijatri primarne zdravstvene zaštite, a ne samo pulmolozi. Cilj je da se povežu različite specijalnosti i tako pristup učini interaktivnim. – Kolege u regionu trebaju da se međusobno upoznaju i da poznaju načine i metode rada. Tako smo došli na ideju da napravimo balkanski simpozijum, na čiji naziv niko nije imao primjedbe. U medicini je došlo do velikog zaokreta ka individualnom pristupu u liječenju uopšte, pa i astme kod djece. Medicina zasnovana na dokazima polako posustaje, jer se pokazala kao nedovoljna da riješi probleme pacijenata. U tom nastojanju da od pacijenata napravi tipske osobe, da ih sve liječimo prema algoritmu, medicina zasnovana na dokazima pretrpjela je neuspjeh. Većina u svijetu se vraća medicini zasno­vanoj na prirodnom posmatranju. Posmatrati individualnog pacijenta u njegovoj sredini, to je težnja ovog metoda, kojim se vraća uloga ljekara. Zato je i cilj ovog seminara da podupre edukaciju ljekara, koji će naučiti kako se liječe pacijenti individu­alno, odnosno prema potrebama svakog pojedinačno – kazao je Nestorović.

Pedijatar-alergolog iz Nikšića dr Slobodan Vranješ kazao je da pedijatri u Crnoj Gori imaju dosta skupova, ali da je ovaj jedan od značajnijih zato što su došla sva regionalno eminentna imena pedijatrije, pulmologije i alergologije. – Čuli smo najnovije stavove o upotrebi i izboru antibiotika u pedijatriji, kolikim dozama to treba činiti, te dužini trajanja terapije kod pulmoloških, odnosno oboljenja donjeg i gornjeg respiratornog trakta – kazao je Vranješ.