Bez cinka nema života

0
1094

[heading]Cink je element koji učestvuje u svim biološkim procesima, tako da je njegova suplementacija izuzetno važna u prevenciji ili poboljšanju stanja bolesti[/heading]

Nedostatak cinka u organizmu utiče na pojavu raznih bolesti. Prema mapi koju je objavila Svjetska zdravstvena orga­nizacija (SZO), nedostatak cinka zauzima peto mjesto kao uzročnik nastanku različitih bolesti u nerazvijenim zemljama, dok je u razvijenim tek na 11. mjestu. To znači da se u nerazvijenim zemljama, a u njih spadaju i naši prostori, cink manje koristi. Od 2002. godine SZO sprovodi program suplementacije cinka u zemljama u razvoju, jer se pokazalo da izuzetno dobro djeluje na dijareju.

Na šta sve utiče njegov nedostatak pokušaćemo ukratko da prikažemo. Bez cinka nema života. Ova rečenica dovoljno govori sama za sebe. No, ipak, evo jedne aproksimativne skale:

– Nema biološkog procesa gdje on ne učestvuje. Sadržan je u preko 300 enzima, cijela grupa transkriptivnih faktora ga ima, a to su takozvani cinkfinkeri, supstance koje omogućavaju sintezu DNK.

– Odbrane organizma i imuniteta nema bez cinka, nema  ni odbrane od bakterija.

– Kod djece nedostatak cinka izaziva stalne prolive, nenapredovanje i gomilu raznih drugih problema.

– Ne postoji sinteza timulina, hormona timusa.

– Antioksidativnog dejstva nema bez cinka,.

– Nema zdravih kostiju bez cinka, što više njega to više osteokalcitona.

– Ekstremno dobro djeluje na dijareju, pa se dodaje u probiotike što je onda antivirusni faktor.-Kod pneumonije davanje cinka izuzetno poboljšava stanje bolesti.

– Čak i lokalno stavljanje cinka u nos može da ima važan efekat, jer on ima lokalna imunomodulatorna svojstva.

– Davanje cinka u kombinaciji sa drugim elementima dovodi do znatnog poboljšanja stanja oboljelih od Daunovog sindroma, jer u 60 odsto slučajeva poboljšava intelektualne sposob­nosti i smanjuje učestalost infekcija.

– Kombinovan sa probioticima veoma povoljno djeluje u tretiranju autizma, kao inflamatorne bolesti Centralnog nervnog sistema. To je pokazala čuvena “Škotska studija”.

VAŽAN U STAROSTI

Mogli smo još nabrajati gdje sve cink djeluje i pomaže, recimo kod AIDS-a. Ali želimo da pažnju skrenemo na jedan period čovječijeg života gdje je on neprikosnoven. Radi se o starosti. Ljudi koji pređu 55 ili 60 godina, svakodnevno bi trebali da koriste suplementaciju cinka. Time će poboljšati imune funkcije, a one su funkcije koje određuju dužinu života. Ona izreka: “U zdravom tijelu, zdrav duh”, nije tačna. Trebalo bi je obrnuti pa reći:”Zdrav duh, generiše zdravo tijelo”.

U starosti postoji diskrepanca cinka, pa bi svi trebalo da ga uzimaju. Muškarci to moraju iz dva razloga: starosti i prostate. On je nezamjenjljiv u prevenciji karcinoma prostate, a daje se i u liječenju tog oboljenja u velikim dozama tokom šest nedjelja.

KAKO OTKRITI NEDOSTATAK?

Nedostatak cinka mogu da pokažu bijele fleke na noktima. Ipak, najpouzdanije je saznati da li ima nedostatka tako što ćete testirati ukus koji vam ostane u ustima posle popijenog preparata cinka. Uzmete bilo koji preparat cinka, rastvorite ga u tečnosti i zadržite ga u ustima 15 sekundi. Ako poslije toga imate sladunjav ukus, izvjesno je da se radi o nedostatku tog elementa i mora se unositi suplementacijom. Ako vam nakon zadržavanja ostane metalni ukus, onda nema deficita. To je vrlo pouzdano testiranje, jer apsorpcija cinka ide preko metalazme, pa ako ga ima dovoljno u organizmu neće se apsorbovati, ostaće u ustima.

Amerikanci su ranije utvrdili da je dnevna doza za odrasle 20 do 30 miligrama cinka, a 10 do 15 za djecu. Sada se to pokazalo kao mnogo, pa današnji preparati imaju mnogo manje. Otprilike od te koncentracije cinka koja postoji, apsorbuje se 50 odsto.

 

Prof. dr Branimir Nestorović

Univerzitetska dječija klinika Tiršova, Beograd