Ishranom do zdravije i ljepše kože

0
489

Prije više od 2.000 godina, Hipokrat je napisao: „Neka nam hrana bude lijek”. Da je ova mudra izreka zaista tačna potvrdili su i današnji naučnici.

Zdrava kosa, nokti i koža, te lijep osmjeh, prvi su spoljašnji znaci ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju karakteriše bogatstvo nutrijenata, posebno vitamina, minerala i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za prvi utisak koji ostavljamo na druge. Vitamini i minerali imaju vrlo važnu ulogu za održavanje zdravog tena, bez obzira na to da li se koriste u obliku krema i losiona za njegu kože ili se unose u organizam putem hrane i suplemenata. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je naša koža ogledalo procesa u čitavom organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja i starenje samo manifestacija potreba tijela uključujući i potrebe za hranljivim materijama i vi­taminima. Do danas su objavljena mnoga istraživanja koja ukazuju na ogromnu moć antioksidanasa, a određene hranljive materije ih sadrže u velikim količinama. U kombinaciji sa balansiranom ishra­nom, vitaminski i mineralni dodaci, takozvani suplementi, takođe utiču da koža izgleda zdravije i mlađe.

Prehrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma, sprečava akumulaciju toksina u tkivima, te održava kožu lijepom i zdravom.

Brz gubitak tjelesne mase uzrokuje naglu redis­tribuciju tjelesnih tečnosti, te ponekad i slabljenje vezivnog tkiva, što rezultira nastankom strija i „obješene kože”. To često pogađa upravo žene.

Kako biste zaštitili kožu, koristite namirnice koje „hrane” kožu, kao što su sljedeće:

1. Žitarice – jedite ih kuvane (kao desert) sa malo šećera i jezgrastog voća ili u kombinaciji sa zelenim lisnatim povrćem (kao salatu) ili leguminozama (u vidu variva) – pružiće vam obilje vitamina B kompleksa i vitamina E. Na vašu kožu blagot­vorno će djelovati i integralni pirinač, tjestenina i pecivo od integralnog brašna;

2. Zeleno lisnato povrće: sadrži vitamine, minerale (naročito gvožđe i kalcijum) i posjeduje visoka antioksidativna svojstva (hrani kožu i štiti je od preranog starenja). Naravno, ne izbjegavajte i ostale vrste povrća, a ukoliko ga jedete u vidu salate ne izostavljajte ulje (prednost maslinovo) koje omogućava apsorp­ciju vitamina A iz povrća.

3. Svježe voće prije doručka, kao što su grožđe, dinje, kruške, šljive i dinstane jabuke, odlično je za kožu, kao i jezgrasto voće i sjemenke;

4. Koristite začine kao što su kumin, korijander i crni biber – poboljšaćete varenje, nahraniti kožu i očistiti je od nečistoća;

5. Voda – obavezno 1-2 litra/dan. Dragocjena je za pravi­lan rad bubrega, a obezbjeđuje i koži potrebnu vlažnost. Nedo­voljne količine tečnosti u vašem organizmu najprije će se odraziti na kožu i sluzokožu, koja će postati suva i ispucala.

6. Tunjevina, losos, bakalar, jetra, pileće meso, mahu­narke – Hrana koja sadrži nukleinske kiseline (čuvari tjelesnih ćelija): štiti kožu od štetnog zračenja i sadrži bjelančevine, a naročito dvije za kožu veoma bitne: cistin i lizin (za izgradnju kolagena i elastičnost kože).

Kada je u pitanju ishrana i stanje kože, šta bi se trebalo izbjega­vati u cilju njene zaštite?

Izbjegavajte upakovane, konzervirane, smrznute, indus­trijski obrađene namirnice jer dragocjeni nutritivni sastojci gube se stajanjem, u toku konzerviranja, tretiranja namirnica visokom i niskom temperaturom. Ovakvu hranu organizam duže vari, toksini se „gomilaju” u organizmu, smanjena je cirku­lacija krvi – posljedica je to što kožu „lišavate” ishrane i prirodnog procesa čišćenja, što pogoduje pojavi promjena na koži.

Izbjegavajte kuvanje povrća i pripremanje u mikrotalasnoj pećnici. Na taj način se gube bitni antioksidansi. Prepo­ručujemo vam kuvanje na pari ili dinstanje. Zaboravite na prženu hranu, masno meso i suhomesnate proizvode (salame, šunke), umake, zapršku, alkohol, slatkiše – ovim bespotrebno opterećujete vašu jetru, što će se odraziti i na samu kožu.

 

Piše: Miljana Pavličić, dipl. biokemičar Institut za javno zdravlje