Laureati: Pedijatar Veselinka Ječmenica i Dom zdravlja Bijelo Polje

0
673

45-laureatGodišnje nagrade za 2012. godinu “Dr Branko Zogović”, koje dodjeljuje Ljekarska komora Crne Gore, dobili su primarijus dr Veselinka Ječmenica, pedijatar-neonatolog iz pljevaljske Opšte bolnice i Dom zdravlja Bijelo Polje. U obrazloženju žirija navodi se da je dr Ječmenica priznanje zaslužila svojim dugogodišnjim stručnim, predanim i humanim radom. Bjelopoljski Dom zdravlja kao referentna ustanova, navodi se u obrazloženju, pruža zdravstvene usluge na 13 lokacija u gradu i rural­nom području, a zaposleni u njemu iskazali su se u vanrednim situacijama.

Stručnost i humanost

Ministar zdravlj a prof. dr Miodrag Radunović, kazao je da je dr Ječmenica kao vrsni stručnjak i humanista dala poseban doprinos unapređenju zdravstvene zaštite u svom gradu i afirmaciji načela profesije. -Veliki dio svog istraživačkog rada je posvetila djeci i u kontinuitetu je pratila savre-mena dostignuća iz svoje specijalnosti, a objavila je 45 stručnih radova u časopisima i publikacijama. Bjelopoljski Dom zdravlja do juče je radio u skromnim uslovima, a sada je, na zadovoljstvo svih, izgrađen novi objekat vrijedan 3,5 miliona eura. Tamo je kadar zaista kvalitetan i on je laureat ove nagrade – kazao je mini­star Radunović.

– Ljekarska komora kao nezavisno profesionalno udruženje mora postati bastion zaštite zdravstvenih radnika, a istovremeneo i mjesto etičke i profesionalne osude onih, kojih je na sreću u znatno manjem broju, koji gaze Hipokratovu zakletvu. Savjesnost i nesebično davanje drugome je najbolja potvrda čuvanja dostojanstva ljekarske profesije, a sva naša pažnja treba da bude usmjerena na pacijenta koji nije ni broj ni usluga, već neko ko nam je povjerio najvrijednije što ima – svoj život. Aktivnosti ministarstva zdravlja u 2013. biće usmjerene na unapređenje kvaliteta usluga, integraciju zdravstvenih ustanova kroz formiranje osam zdravstvenih centara, implementaciju preventivnih programa, sprovođenje skrining programa, kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti, te ojačavanje centara za podršku domovima zdravlja u cilju smanjenja riziko faktora. Nastaviće se razvoj infrastrukture, softverskih sistema u ministarstvu, Age­nciji za ljekove i Institutu za javno zdravlje. Započeće i proces akreditacije zdravstvenih ustanova, a formirana komisija će doni­jeti set akreditacionih standarda. Nastavićemo razvoj modela privatno-javnog partnerstva, kaoi razvoj sekundarnog i tercijarnog nivoa, gdje su razvojni ciljevi već uveliko i postignuti – zaključio je minister Radunović.

Dr Veselinka Ječmenica kazala je da je njena jedina nagrada do sada bila toplo, vedro i nasmijano lice mališana i stisak ruke zahvalnih roditelja. -To je bila stalna satisfakcija i moto da stalno učim i trudim se da što kvalitetnije radim. Raditi sa djecom je dosta teško, ali danas, na kraju svog radnog vijeka, moram priznati da je to i prava privilegija. Božanski dar je pratiti ih od najmlađih dana do od­rastanja, jer su djeca najdublji smisao našeg života. Ova nagrada posebno mi je značajna što dolazi od mojih kolega i što sam, kao mlad ljekar, imala privilegiju da upoznam ljudskog gorostasa kakav je bio dr Zogović. Nagrada je istovremeno i priznanje mojim kolegama i sestrama iz našeg Odjeljenja. Drago mi je da u ovim vremenima, kada su poremećene sve ljudske vrijednosti, naša struka ipak nastoji da podržava kvalitet, moralnost i visoku etičnost naših kolega, ljekara – kazala je dr Ječmenica.

Ljekari odoljeli iskušenjima i ostali posvećeni struci

Preds jednik Ljekarske komore prim. dr Đoko Jočić, kazao je da godišnjim nagradama Komora izražava zahvalnost institucijama i ljekarima humanistima, koji savjesno, stručno i odgovorno brinu o zdravlju pacijenata, odolijevajući iskušenjima i porocima vremena, posvećeni profesiji i bolesnom čovjeku. -Naša profesija obiluje tim svijetlim primjerima, koji slijede djelo velikana crnogorske medicine dr Branka Zogovića. Moramo prihvatiti stvarnost da ima i onih drugih, čiji je rad iponašanje van normi naše profesije. Njihov je broj mali, ali nažalost dovoljan da baci sjenku na naš rad i posluži onim koji nijesu realni, već pojedinačne ekscese po­istovjećuju sa strukom. Greške se dešavaju i u zemljama sa najrazvijenijom službom, zbog čega su u njima ljekari zakonski zaštićeni. Naša zakonodavna regulativa štiti prava pacijenata, ali na žalost nemamo zakonski ..