Ljekovita svojstva gloga

0
11974

Utvrđeno je da preparati gloga daju veoma dobre rezul­tate ako su primijenjeni kod starijih osoba kod kojih je srce počelo da gubi funkcionalnost. Takođe su postignuti dobri rezul­tati i kod mlađih osoba, posebno u terapiji srčanih nervoza. Simp­tomi angine pektoris, poremećaji ritma srčanog mišića i povišen krvni pritisak, simptomi su koji se mogu ublažiti preparatima sačinjenim od ekstrakta gloga.

Uspješna terapija podrazumijeva pravilno doziranje, odnosno standardizovane preparate gloga koji sadrže određene ljekovite sastojke (flavonoide, procijanadine, saponine). U odnosu na određene f avonoide vrši se standardizacija ekstrakta iz kojih se izrađuju ljekoviti preparati gloga i time se obezbjeđuje potrebna količina ljekovitih sastojaka koja mora da bude prisutna u jednoj dozi proizvoda kako bi se postigli očekivani efekti.

Osnovna indikacija koja je navedena za primjenu preparata gloga jeste insuficijencija srca, koju karakteriše njegova nesposobnost da pumpa odgovarajuću količinu krvi. Nedostatak hranljivih materija i kiseonika, uzrok su smanjenja tjelesne kondicije koja se manifestuje umorom, nedostatkom daha i pritiskom i bolom u grudima. Kao dopunska terapija srčane insuficijencije sve češće se koriste preparati sačinjeni iz standardizovanih ekstrakata gloga.

Dejstvo gloga je kontraindikovano kod trudnica. Iako nema evidentiranih štetnih nuspojava, prekomjerna upotreba gloga može dovesti do vrtoglavice, umora, osipa na koži, srčane aritmije, mučnine, znojenja i tremora. Dakle, glog treba dozirano konzumirati.

Nekoliko savjeta: Zaustavite aritmije

Za sprečavanje nepravilnosti u ritmu srčanih otkucaja, po receptu dr Jovana Tucakova, možete sami napraviti lijek. 3-5 puta dnevno, prije jela, na kocku šećera nakapati po 15 kapi tinkture od cvijeta i lista gloga (20 g na 100 ml alkohola). Za isti poremećaj preporučuje se i pet kapi tinkture od zdrobljenih gloginja (20 g na 100 ml alkohola). Možete da napravite i čaj, tako što ćete jednu kašiku cvijeta gloga preliti čašom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva časa, procijediti i piti u dvije doze prije jela.

Ako imate usporen rad srca, možete koristiti sljedeći narodni recept:

Potrebno je uzeti po 50 g cvijeta i lista gloga i lista matičnjaka. Pomiješati, dvije kašike ove mješavine preliti sa 3 dl ključale vode. Poklopiti posudu i ostaviti dva časa da odstoji. Procijediti i u toku dana piti čaj, prije jela.

Preporučuje se da se poslije pet do sedam dana liječenja čajem napravi pauza od dva-tri dana. Podra­zumijeva se, naravno, da pacijent za sve vrijeme terapije mora biti pod nadzorom ljekara ili fitoterapeuta.

Priroda zaista ne prestaje da nas iznenađuje. Uvijek kada pomislimo da je nešto nefunkcionalno i neznačajno, ona nas vrlo brzo uvjeri da njena ljekovitost ogromna i da nikako ne smijemo zanemariti njenu moć i postojanje.

 

Piše: mrph. Ivana Gojković