Ljetnji prolivi – dijeta

0
627

dijeteVeć duže vrijeme se u ljetnjim mjesecima družimo s malim pacijentima kojima je boravak na moru pokvarila crijevna infekcija. Prošlu sezonu je obilježio Rota virus i zadao dosta glavobolje i nama i roditeljima i djeci.

Virusna infekcija je naš glavni neprijatelj u pedijatrijskoj ambulanti. Zimi, virus je uzročnik infekcije gornjih disajnih puteva, „slinavog“ nosa i kašlja, a ljeti napada sluznicu crijeva i dijete povraća i/ili ima proliv. Naravno, povišena temperatura je mogući i česti prateći simptom.

Za virus ne postoji specifičan lijek. Liječimo simptome i eventualne komplikacije bolesti. Antibiotik u virusnoj infekciji ne pomaže jer on uništava samo bakteriju. Crna Gora i Srbija zauzimaju najviše pozicije na ljestvici potrošača antibiotika u Evropi. Prekomjerna upotreba ovih ljekova dovodi do razvoja otpornih sojeva koji su po život opasni jer raspoloživi antibakterijski ljekovi ne mogu da se izbore s njima.

Vratimo se našem Rota virusu.

Kako se prenosi?

Infekcija se brzo širi na dva načina: dodirom (dijete najčešće stavi u usta zaraženu igračku) ili preko vazduha (virus boravi u sekretu nosa i usta i kijanjem i govorom prelazi na drugo dijete).

Koji su simptomi?

Učestalo povraćanje, tečne stolice, te visoka temperatura, a neki od ovih znakova bolesti može i izostati. Ukoliko bolest uzme maha, dijete izgubi živost, usnice i jezik su suvi, oskudnije mokri, što znači da je došlo do gubitka tečnosti, tj dehidracije, a ponekad i do metaboličke neravnoteže (prolivom i povraćanjem se osim tečnosti mogu izgubiti i minerali koji su od životnog značaja za održavanje nekih procesa u organizmu).

Kako se bolest liječi?

Osnov terapije je nadoknada tečnosti, a ona zahtijeva veliko strpljenje roditelja. Tečnost se daje često, u malim količinama. Dijete koje gubi tečnost je žedno i hoće da pije, a ako popije veću količinu povrati odmah, jer zaraženi želudac ne može da je prihvati. Po jedna kafena kašičica za manje, i po jedna supena za veće dijete je sasvim dovoljno. Ukoliko dijete više ne povraća, nakon prvih 60 minuta mu se mogu ponuditi i veće količine. Kod više izraženih simptoma u terapiju je neophodno uvesti i tečnost za rehidraciju (nabavlja se u apoteci). Najčešće je u obliku praška u vrećicama i rastvara se u tačno određenoj količini vode – detaljno uputstvo je uvijek u prilogu. Oba sredstva sadrže i minerale koji se gube povraćanjem i prolivom. Obično ih djeca odbijaju, te se na tržištu pojavljuju s ukusom banana, jabuke, maline. Rastvor uvijek prije upotrebe ohladiti u frižideru, što će mu dodatno poboljšati ukus.

Dijeta

Savemena pedijatrija ima veoma jasne i jednostavne stavove. Izbjegavati šećere u bilo kojem obliku jer pogoršavaju proliv (izbjegavati slatkiše, voće i voćne sokove), a dijete da jede šta voli, često u malim količinama, čime se smanjuje kalorijski deficit i skraćuje tok bolesti.

I pored najbolje njege, neka djeca “zaglave” u bolnici, na infuziji. Ona je odličan lijek i ne treba je odlagati ukoliko pedijatar predloži bolničko liječenje.

Prevencija infekcije Rota virusom

Što češće pranje ruku i izbjegavanje “prometnih” mjesta. S malim djetetom na more u junu i septembru, nikako u špicu sezone!

Rota virus vakcina postoji kao redovna u razvijenim zemljama i efikasna je u sprečavanju ove bolesti. Na žalost, kod nas još uvijek nije dostupna.

 

Dr Nina Pejović Mandić, pedijatar

PZU Doktorica Mica, Podgorica, Petrovac

www.doktoricamica.com