39. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije

0
562

sabor beranePo sedmi put, u gotovo 50 godina dugoj istoriji, najstarija medicinska manifestacija u regionu – 39. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije održan je u prijatnom ambijentu Hotela „Berane“, u Beranama, 12. i 13. oktobra 2018. godine, u organizaciji Društva ljekara sjeverne Crne Gore, Doma zdravlja Berane i Opšte bolnice Berane.

U ime Organizacionog odbora, prisutne na svečanom otvaranju naučnog skupa koji je ove godine okupio 310 učesnika – doktora medicine raznih specijalnosti i kojeg je Ljekarska komora Crne Gore kategorisala kao simpozijum sa međunarodnim učešćem, pozdravila je dr Zuhra Hadrović, direktorica Doma zdravlja Berane:

– Vjerujem da će i 39. Sabor ljekara biti sjajna prilika za sve učesnike da nastave i prodube dugogodišnja prijateljstva i saradnju, jer se Sabor tradicionalno održava svake godine, naizmjenično u Crnoj Gori:  Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, a u Srbiji u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. Ovogodišnji susret prilika je da međusobno podijelimo saznanja iz uvijek inspirativnih i nikada u potpunosti odgovorenih pitanja na temu: Zdravstvena zaštita majke i djeteta i Promocija zdravlja i prevencija bolesti, kao i kroz Slobodne teme – kazala je dr Hadrović, i dodala da kroz ukupno 190 radova, od kojih je 11 uvodnih predavanja, 72 usmene prezentacije, 93 poster prezentacije i 14 sponzorisanih predavanja, Sabor ljekara je odlična prilika za unapređenje znanja doktora iz različitih oblasti medicine, poboljšanja dijagnostičkih postupaka i ishoda liječenja savremenim metodama, olakšanje usvajanja novih vještina i promocija napretka u stručnoj edukaciji.

Dr Hadrović se zahvalila autorima radova iz zdravstvenih ustanova sa primorja i centralnog dijela Crne Gore, kao i gostima iz Beograda, Novog Sada, Prištine, Kosovske Mitrovice, Kragujevca, Tutina, Novog Pazara, Ohrida i Bijeljine koji su doprinijeli značaju skupa, pri čemu se posebno zahvalila autorima uvodnih predavanja profesorima fakulteta iz Crne Gore i zemalja okruženja, kao i pokroviteljima Sabora: Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Opštini Berane, kao i sponzorima i prijateljima Sabora koji su pružili podršku u organizaciji skupa.

U ime građana i Opštine Berane, prisutne je pozdravio predsjednik Dragoslav Šćekić ističući važnost održavanja ovog skupa:

– Drago mi je što se ovaj prestižni skup, koji traje već 50 godina u regionu, održava u Beranama, čime šaljemo sliku da je naš grad bio i ostao medicinski uzor i većim sredinama. Mnoga čuvena imena medicinske struke svoje prve profesionalne korake napravili su upravo u Beranama, u našim medicinskim ustanovama, a mnoga su i danas prisutna ovdje – istakao je Šćekić i dodao da ovogodišnji skup predstavlja sjajnu priliku za nova saznanja i razmjenu iskustava na polju medicinske nauke.

Na svečanom otvaranju Sabora ljekara govorio je Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore kao i prof. dr Vesna Miranović, generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unaprjeđenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, koja je proglasila Sabor otvorenim.

Nakon svečanog otvaranja i koktela dobrodošlice u skladu sa ovogodišnjim temama Sabora, održana su uvodna predavanja: „Kawasakijeva bolest: dijagnostički i klinički kriterijumi za postavljanje dijagnoze“ prof. dr Vesne Miranović, „Novine u antibiotskoj terapiji“ prof. dr Milice Bajčetić, „Kalkuloza žučne kese etiopatogeneza, klinička slika, dijagnostičke i terapeutske smjernice“ prof. dr Miodraga Radunovića.

Tokom dva dana trajanja Sabora, u okviru šest sesija, održano je ukupno devet uvodnih predavanja i 72 usmene prezentacije radova.

Kroz formu elektronskog postera – novine na ovogodišnjem Saboru ljekara,  predstavljena su ukupno 93 rada, od kojih su kao najbolji, nagrađeni posteri:  „Procjena rizika za razvoj diabetesa tip 2 u narednih 10 godina“ grupe autora koju je predvodila dr Đula Erović, „Policistični ovarijalni sindrom u adolescentnom periodu“ grupe autora koju je predvodila dr Enisa Pupović i „Prednosti regionalnih tehnika anestezije u akušerstvu“ grupe autora koju je predvodila dr Violeta Manović.

U okviru tema Sabora ljekara održana su i sponzorisana predavanja kompanija: Hemofarm, Meditas, Pharmanova, Sandoz i Sindikata doktora medicine Crne Gore, kao i posebno bodovan kurs na temu „Izazovi u liječenju onkoloških pacijenata“ kompanije Hoffmann La Roche.

U skladu sa tradicijom, tokom prvog dana Sabora, održan je i Okrugli sto na temu „Sabor ljekara – juče, danas, sjutra“, čiji su moderatori bili dr Zuhra Hadrović i dr Budimir Dabetić, direktori zdravstvenih ustanova grada domaćina, tokom kojeg je domaćinstvo narednog jubilarnog 40-og Sabora ljekara predato dr Vladimiru Milinkoviću, direktoru Doma zdravlja Priboj i dr Svetlani Krsmanović, pomoćnici direktora Opšte bolnice Priboj.