Njeno veličanstvo hijaluronska kisjelina

0
522

hijaluronZadnjih godina svjedoci smo ogromnog porasta broja procedura koje spadaju pod nehirurški anti ageing. Neki estetski problemi koji su bili indikacija isključivo za estetsko hirurški tretman sada se mogu jako uspješno, ali ne uvijek, rješavati mnogo manje invazivnim procedurama. “Krivci” za ovaj trend su popularizacija hijaluronske kisjeline, napredak u istraživanjima koja su dovela do proizvodnje velikog broja brendova, te medijska promocija anti ageing tretmana. Hijaluron je mekan, providan, resorptivan i biokompatibilan gel koji se lako aplikuje, pa sve više ljekara nudi usluge anti ageinga tretmana.

Sastav

Hijaluronska kisjelina, (hyaluronic acid-HA) je polisaharidni glikozaminoglikan koji se normalno nalazi u ekstracelularnom matriksu vezivnih tkiva, sinovijalne tečnosti, hrskavice i kosti. Uz proteoglikane i multiadhezivne glikoproteine, ona služi za ispunjavanje prostora između ćelija i vezivnih vlakana kao i sprečavanje prolaska stranih supstanci i čestica u tkivo i paracelularno. Originalni HA fileri su bili životinjskog porijekla, dok se sada sintetišu od strane bakterija, te je skovan termin Nonanimal Stabilized Hyaluronic Acid (NASHA) tj hijaluron neživotinjskog porijekla.

Hemijski sastav HA je manje više uniforman od jedne do druge vrste. Stoga je predizpozicija nastnka imunogenih i alergenih reakcija minimalna. Razlikujemo prirodnu tj. neumreženu hijaluronsku kisjelinu, koja je više tečna, i umreženu koja je tvrđa i više gelasta. HA u svom prirodnom obliku u mekim tkiva traje samo nekoliko dana. Sa porastom masene koncentracije (u mg/ml) raste  tvrdoća, viskoznost, hidrofilnost pa i dugotrajnost. Daljom obradom, u procesu “umrežavanja” lanci HA se uvezuju u veće i stabilnije strukture tako da hijalouronidaza ne može lako da započne process razgradnje. Tako nastaje umrežena HA tj. ono što se uobičajeno zovemo-hijaluronski filer. Kod ove vrste HA tvrdoća i dugotrajnost rastu i sa brojem i prostornim rasporedom veza između lanaca HA.

Ključna razlika između različitih brendova na tržištu odnosi se na izvor HA, koncentraciju HA, materiju koja se koristi za umrežavanje HA polimera, stepen modifikacije i umrežavanja, količinu slobodne, neumrežene, i nemodifikovane HA, da li je preparat monofazan (kohezivni gel) ili bifazan (sastoji se pojedinačnih partikula), na elastični koeficijent (G’) koji predstavlja tvrdoću i otpornost gela deformisanju kada se primjeni pritisak, te konačno da li sadrži ili ne anestetik-lidokain. Tako neki brendovi filera najtvrđe preparate imaju sa 30mg/ml, a neki već sa 20mg/ml.

Hidrofilnost HA fileru omogućava da veže okolnu vodu iz mekog tkiva za sebe i dodatno vrši ekspanziju. Hidrofilnost ne opada istim tempom kao razgradnja. Ovo omogućava prirodni izgled korigovanja volumena i bora, kao i postojanost, sve dok se filer skoro potpuno ne razgradni u tijelu.  Dokazano je i da HA filer dovodi do rastezanja dermalnih fibroblasta, što indukuje de novo formiranje kolagena ujedno inhibirajući razgradnju postojećeg.

Injektiranje se izvodi pomoću igala 27 I 30 G. Koriste se i tupe kanile, posebno u opasnim regijama, a preporučuju se i početnicima. Iskusni plastični estetski hirurzi više koriste igle zbog tačnijeg postavljanja filera.  Ponekad se koristi anestezija u vidu lokalne topikalne, rijetko infiltrativne, a nekad i regionalneg blok anestezije-dentalni blok za usne.

HA filer najbliže odgovara karakteristikama idealnog mekotkivnog filera, a to su:

 • Netoksičnost
 • Biokompatibilnost
 • Dugotrajnost
 • Reverzibilnost-uz pomoć hijalouronidaze se može korigovati
 • Autolog
 • Lak za korišćenje
 • Bezbjedan
 • Pozitivne, prirodne i lako vidljive promjene
 • Minimalno bolovanje-tj isključivanje iz redovnih aktivnosti
 • Različita dubina slojeva u koje se može postaviti
 • Predvidljivost
 • Dobro se “ponaša” sa starenjem
 • Nije allergen-nema potrebe za kožnom probom
 • Ne daje imunološke reakcije-granulomi i sl.