Osnažite imunitet pravilnom ishranom

0
608

sokoviDjeca su svakodnevno izložena velikom broju virusa i bakterija, igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama može uzrokovati učestalu pojavu raznih infekcija. Međutim, ovi faktori neće podjednako uticati na svu djecu. Neki imuni sistemi se  uspješno bore protiv raznih mikroba, drugi će češće biti bolesni.

Prvo je neophodno da se djetetu obezbijedi dovoljna količina sna. Loš san može smanjiti otpornost organizma, povećati pojavu raznih infekcija, ali i uticatii na njihovo trajanje. Pobrinite se da vaše dijete u svakodnevnoj ishrani unosi dovoljnu količinu tečnosti u obliku vode, mlijeka ili voćnih sokova bogatih vitaminima. Izbjegavajte sokove s visokim udjelom šećera ili vještačkih boja i konzervansa.

Izbjegavajte slatkiše koji su bogati vještačkim šećerima jer  smanjuju broj i funkciju bijelih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv raznih infekcija i povećavaju efikasnost imunološkog sistema. Šećer je odgovoran i za druge bolesti, uključujući dijabetes i srčane probleme. Umjesto proizvoda s visokim udjelom šećera, ponudite vašem djetetu voće,  domaće vocne jogurte koje ćete  sami napraviti. Na ovaj način doprinijet ćete jačanju djetetovog imuniteta i obrani od raznih infekcija.

Djeci je potrebna određena količinu nezasićenih masnih kisjelina kako bi ostalo zdravo. One djeluju na jačanje imuniteta povećanjem aktivnosti bijelih krvnih stanica, a uz to štite tijelo tokom reakcije na infekciju. Mnoge vrste riba, prvenstveno skuša ili losos, sadrze nezasićene masne kisjeline. I laneno ulje, koje možete dodati u žitarice ili zobenu kašu, bogato je omega 3-6 masnim kisjelinama. Slični je i sa orasima i lješnicima.

Na tržištu postoje razni probiotici namijenjeni djeci. Oni doprinose jačanju imuniteta tako što pomažu uspostavljanju ravnoteže između tzv. dobrih i loših bakterija, i samim tim poboljšavaju fagocitozu, kojom leukociti onesposobljavaju bakterije

VITAMIN C je na vrhu PIRAMIDE kada je riječ o jačanju imuniteta, zajedno sa vitaminima A i E .Treba ih uzimati zajedno jer imaju sinergično djelovanje. Ima ih u voću i povrću,  sjemenkama, žitaricama, jajima, mesu… Ovdje je nezaobilazan i D vitamin  koji je svakako jedan od najvažnijih za zdravlje naših najmilijih a i nas odraslih. Mnogo je njegovih korisnih funkcija u organizmu. Bez njega nema zdravih kostiju i zuba, on daje snagu djeci jer povoljno utiče na rad srca, mišica i nerava, važan je i za kožu. Pospjesuje diobu ćelija kože,  tako je  regeneriše.  Regeneriše i odbrambeni sistem jer pomaze u borbi protiv mikroorganizama. Pomaže u funkciji metabolizma pankreasa.

Minerali koji su neophodni za pravilan rast i razvoj su cink, gvožđe, bakar, selen, magnezijum.

Dobra i pravilna ishrana sa što više voća, povrća, žitarica, sjemenki i orašastog voća,  uz dobar san vodi do snažnijeg i boljeg imuniteta.

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić