Otvoren kutak za dnevni boravak pacijenata

0
628

[heading size=”7”]Na Klinici za onkologiju KCCG[/heading]

              Zahvaljujući inicijativi NVO Zdrava-Dona Montenegrina, na konferenciji za novinare održanoj 2. jula u Klinici za onkologiju i radioterapiju predstavljena je novoopremljena trpezarija u sklopu koje je osavremenjen kutak za sve hospitalizovane pacijente te klinike.

Na svečanom otvaranju govorila je predsjednica udruženja NVO Zdrava-Dona Montenegrina Danica Vukotić.

– Mi iz udruženja imamo bolničko iskustvo pa znamo kako vrijeme može proticati sporo. Zato smo odlučili da pacijentima koji su na hemioterapiji pokušamo da skratimo vrijeme te da boravak ovdje učinimo podnošljivim i ugodnijim. U dogovoru sa dr Nebojšom Crnogorcem, postigli smo dogovor da formiramo neku vrstu pokretne priručne biblioteke. Knjige smo sakupili između sebe, a to što su neke korice izraubovane ili neke stranice izgužvane daje im posebnu vrijednost. Takođe smo dobili nešto knjiga od Matice crnogorske i Pobjede. Police pružaju mogućnost da se dopune i ova biblioteka ostaje otvorena pa svako ko želi može da pomogne – kazala je Danica Vukotić.

kutakPo njenim riječima ovakve inicijative sa sobom nose poruke podrške i nadaju se da će ih čitaoci u dnevnom boravku pronaći i shvatiti. To su poruke podrške i nade da će sve biti dobro, a da prolazeći kroz teške trenutke pacijenti nisu sami. Iz NVO Zdrava–Dona Montenegrina obratili su se prijateljima za pomoć kako bi lakše realizovali ovu akciju.

– Prva nam je svoja vrata otvorila gospođa Ana Pejović vlasnica firme “Dodik”. Ona je premjerila prostor, a nakon toga donirala police za knjige kao i policu za televizor koji je donacija firme “Gorenje”, tačnije direktora Darka Vukčevića. Nakon toga, u akciju se uključila i vlasnica cvjećare “Aria” Vjera Jovanović koja je donirala cvijeće U spomen na prijateljicu Kseniju Minić, jedna porodica iz Podgorice je sakupila nešto novca i kupili su garnituru za sjedjenje – kazala je direktorica NVO Zdrava-Dona Montenegrina.

Nakon uručivanja zahvalnica, Danica Vukotić je savremeno opremljeni kutak prepustila na korišćenje pacijentima hemioterapije, a osoblju Klinike za onkologiju i radiologiju na čuvanje.

Direktor Klinike dr Nebojša Crnogorac rekao je da ovakav prostor pozitivno utiče na ponašanje osoblja i pacijenata.

– Primjetio sam da se svi u jednom ugodnom, humanom prostoru, na neki način još plemenitije i bolje ponašaju. Pacijenti su strpljiviji i mi se trudimo da budemo bolji. Značaj ovog prostora time je još veći – objasnio je dr Crnogorac.

– Ovo je prostor gdje najčešće dolaze pacijenti i rodbina kada se pacijenti primaju na onkologiju. Tu je bilo samo nekoliko stolica i došli smo na ideju da to malo oplemenimo – kazao je dr Crnogorac.

– Knjige su žive dok se čitaju i dobro je da ljudi nose cveće i knjige sa Klinike za onkologiju i radiologiju – dodao je dr Crnogorac

Prisutni su izrazili želju da se sličan prostor, koji postoji na prvom spratu klinike, takođe oplemeni ovakvim dnevnim boravkom.

Svi koji žele da na bilo koji način pomognu mogu se obratiti NVO “Zdrava-Dona Montenegrina”, a njihov kontakt može se naći na sajtu organizacije.