PHARMA VALLEY – BUDUĆNOST JGL-a

0
481

foto22Završetak prve faze projekta najveće investicije riječke farmaceutske kompanije JGL d.d. koja u velikoj mjeri određuje budućnost poslovanja JGL-a, svečano je obilježen u petak, 10. jula 2015. godine otvorenjem kompleksa Pharma Valley. Novim se pogonom ova riječka farmaceutska kompanija svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika – kapi, sprejeva i aerosola – u Europskoj uniji. Ukupna vrijednost investicije na Svilnom, u zaleđu Rijeke, je oko 50 miliona eura.

Projekt ima dva ključna cilja – osigurati preduslove i kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju za realizaciju dugoročnih planova rasta kompanije i objediniti sve proizvodno-tehnološke lokacije na jednom mjestu. Investicijom su obuhvaćene obje lokacije firme – postojeća, Svilno 1, na kojoj se na 13.800 kvadratnih metara nalaze proizvodni pogoni, laboratorije, skladište ambalaže i propratni sadržaji, te Svilno 2, nova lokacija na 79.000 kvadratnih metara.

„Kompanija prati trendove farmaceutske industrije, neprestano nastoji unaprijediti postojeće stanje, pri tome imajući u vidu okvir koji čine standardi, vrlo stroga i zahtjevna pravila dobre proizvođačke prakse, koja regulišu farmaceutsku proizvodnju. Projekt Pharma Valley nesumnjivo je naša budućnost, a prilikom planiranja projekta nastojali smo pomiriti sadašnje potrebe za povećanjem kapaciteta i povećati konkurentnost uvođenjem određenih noviteta. Projekt je podijeljen u četiri faze, prva je finalizirana. U njoj, jedna od inovacija svakako je potpuno automatizirano, robotizovno skladište bez prisutnosti ljudi, sa preko 5 000 paletnih mjesta. Koncipirano je tako da nema klasičnih koridora za prolazak viljuškara ili dizalica, već je cijeli prostor ispunjen paletnim mjestima. Palete se pomjeraju uz pomoć satelita, a svima upravlja softver skladišta koji je povezan sa softverom u proizvodnji. Novitet je zatim i prelazak sa serijske proizvodnje na kontinuiranu proizvodnju kojom ćemo dobiti fleksibilnost i povećati ukupnu efikasnost. Linije za pakovanje proizvoda biće prilagođene zahtjevima tržišta, a nakon pakovanja svaka će kutija biti primljena od strane robota, paletizirana i poslana automatski u skladište“ – objašnjava Mate Poropat, vođa projekta Pharma Valley i izvršni direktor Farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u.

Uz pomenuto, a s obzirom na usmjerenost kompanije na razvoj i proizvodnju ljekova za osjetila, dodatni kapaciteti u postojećim pogonima sterilnih oblika, te novom pogonu za aerosole i opremanje otopina, svakako će doprinijeti realizaciji strategije kompanije, daljnjem iskoraku ključnih brendova na globalno tržište zdravlja. „Proizvodna cjelina sadržavat će proizvodnju sterilnih otopina u kapima i sprejevima te proizvodnju aerosola (Bag-on-Valve). Finalizacija će se odvijati na lokaciji Svilno 2 i bit će prilagođena pakirnim linijama ovisno o potrebama i specifičnostima tržišta. Proizvode za veća tržišta pakirat ćemo na automatiziranim, brzim strojevima dok ćemo proizvode za manja tržišta pakirati na malim i fleksibilnim strojevima. Navedene promjene omogućit će JGL-u efektivniju i efikasniju proizvodnju s ciljem brzog odgovora na potrebe danas sve zahtjevnijih tržišta uz optimizaciju troškova poslovanja. S druge strane oslobađaju nam se prostorni kapaciteti na Svilnom 1, gdje smo povećali proizvodnju sterilnih farmaceutskih oblika, očnih kapi, za koju smo dobili evropski GMP certifikat. Instalirana je tehnologija poznatih i renomiranih njemačkih proizvođača, visoko automatizovana, s kapacitetom 250 bočica u minuti“ – zaključuje Poropat.

Proizvodni kapaciteti, koji su projektom podignuti za 45 miliona jedinica proizvoda, i sada iznose ukupno 104 miliona jedinica, JGL-u će osigurati rast najmanje za sljedećih deset godina. Pred njima je i druga faza projekta – izdvajanje automatskog visokoregalnog skladišta, zatim izdvajanje zasebne proizvodnje, a u četvrtoj fazi izdvajanje razvojnog centra. Na istoj lokaciji kompanija će se, po potrebi, moći modularno širiti što će, i u dugoročnoj perspektivi, osigurati preduslove za brzo prilagođavanje zahtjevima tržišta i kupaca. Dodatnim proširenjem u kratkom će roku moći dobiti dodatnih 20 do 40 miliona jedinica proizvoda, ovisno o tehnologiji.

Stope novozaposlenih u sljedećem će razdoblju biti usklađene s potrebama koje proizlaze iz postavljenih planova prodaje, osobito planova daljnjeg rasta izvoza. U protekle dvije godine zaposleno je oko 200 novih ljudi, a u skladu s uvođenjem novog kompleksa u kompletnu funkcionalnost, očekuje se otvaranje 100 novih radnih mjesta. S obzirom na to da vizija globalnog liderstva u području nazalnih dekongestiva i oftalmika traži iznimnu tehnološku i terapijsku fokusiranost, u JGL-u su sigurni kako će tomu doprinijeti upravo Pharma Valley.

PHARMA VALLEY U BROJEVIMA

361.000.000 HRK – vrijednost investicije 31.000 radnih sati – ukupno utrošeno od strane internih resursa 2 godine – ukupno trajanje realizacije projekta 99.000 m² – ukupna površina kompleksa „Pharma Valley“ 20.000 m² – okoliš 20.500 m² – ukupna površina zatvorenih prostora 13.000 m² – glavna zgrada 5.000 m² – renovirani postojeći objekti 2.400 m² – proizvodne hale 2.400 m² – automatsko robotizirano visokoregalno skladište 1.100 m² – skladište sirovina i poluproizvoda 2.100 m² – uredi 900 m² – vodosprema 300 m² – energana 104.000.000 jedinica proizvoda – kapacitet ukupnih proizvodnih pogona 29.000.000 jedinica proizvoda – kapacitet sterilnih kapi 28.700.000 jedinica proizvoda – sterilni sprejevi 13.000.000 jedinica proizvoda – kapacitet tableta i kapsula 11.000.000 jedinica proizvoda – polučvrsti oblici 6.900.000 jedinica proizvoda s mogućnošću ekstenzije na 17.800.000 jedinica – aerosoli 4.000.000 jedinica proizvoda – nesterilne otopine kraj boksa