PHARMA VALLEY – BUDUĆNOST JGL-a

0
300

PHARMA VALLEY VODI JGL NA GLOBALNO TRŽIŠTE ZDRAVLJA

JGL je međunarodna farmaceutska kompanija usmjerena na razvoj i proizvodnju ljekova u ciljanim terapijskim područjima s fokusom na osjetila. Unapređenjem kvaliteta života kroz brigu o zdravlju svojih kupaca, ova riječka kompanija nudi proizvode svih tehnoloških oblika u raznim legislativnim kategorijama, poslujući trenutačno na četrdesetak inostranih tržišta. Propulzivni, održivi rast temelji se na kontinuiranom ulaganju u znanja zaposlenih, strategiji razvoja i lansiranja novih proizvoda, kao i strategiji širenja na nova tržišta.

Ukupni prihodi Grupe JGL za 2014. iznosili su preko 110 miliona eura, od čega je 72,5% realizovano na izvoznim tržištima. Izvoz je ostvaren prvenstveno na ključnoj regiji kompanije – regiji ZND-a (tržištima Rusije, Ukrajine i Kazahstana), na temelju čega se JGL i dalje potvrđuje kao kompanija s naglašenim međunarodnim predznakom. Uprkos krizi, za koju se u JGL-u na temelju aktualnih tržišnih pokazatelja nadaju da je u prošloj godini doživjela svoju kulminaciju, Rusija i ostala tržišta ZND-a ostaju najvažnija izvozna tržišta JGL-a, na kojima se i nadalje želi širiti poslovanje i jačati tržišni udio. Ciljevi za 2015. postavljeni su unutar strateškog plana ambiciozno i temelje se na širenju i povećanju tržišnih udjela na postojećim tržištima, razvoju novih proizvoda i otvaranju novih tržišta. Prema trenutnim procjenama, u 2015. godini očekuje se rast prihoda od 10 posto.

Osim u Regiji ZND-a, kroz firme kćeri i predstavništva, JGL je prisutan u cijeloj Jugoistočnoj Evropi, a posljednjih su godina za ključne strateške brendove sklopljeni ugovori s partnerima u Italiji, Portugalu, Velikoj Britaniji, Rumuniji, Turskoj, Kuvajtu i Egiptu. Takođe, s proizvodima u oftalmološkom segmentu i segmentu nazalnih dekongestiva pod različitim brendovima kompanija je prisutna na tržištima Švajcerske, Njemačke, Švedske, Norveške, Finske, Danske, Islanda, Irske… U New Yorku je 2011. godine registrovana kompanija JGL North America LLC, čiji je cilj i smisao iskorak na to tržište visokog potencijala. Prve količine proizvoda JGL je nedavno izvezao i na tržišta Indonezije i UAE-a, a sklopljeni su ugovori i za Južnu Afriku i Nigeriju. JGL će se u budućnosti intenzivno moći fokusirati na velika i brzorastuća tržišta i ključne regije svijeta – Afriku, Bliski istok, Zapadnu Europu, SAD, Južnu Ameriku i Aziju. Zaključno, predviđanja su da bi u razdoblju od pet poslovnih godina mogli biti prisutni na više od 50 tržišta. To će biti ostvarivo prvenstveno zahvaljujući izgradnji najnovijeg kompleksa JGL Pharma Valley, kojim se objedinjuju sve proizvodno-tehnološke lokacije na jednom mjestu, te osiguravaju potrebni preduslovi i kapaciteti u proizvodnji, razvoju i skladištenju s ciljem ostvarenja dugoročne vizije kompanije kao globalnog lidera u području nazalnih dekongestiva. Ukupna vrijednost projekta je 361 milijun kuna.

Ljubaznošću Farmont d.o.o. (generalni zastupnik JGL za Crnu Goru)