KAKO SE ZAŠTITITI OD SUNCA NA MORU I PLANINI

0
946

foto18Sunce je predivan izvor užitka i opuštanja za cijela porodicu. Sunčajte se!

Razumno izlaganje sunčevoj svjetlosti je jednostavan i besplatan način da dobijete dovoljno količine vitamina D i poboljšate vase zdravlje. Istraživanja su pokazala kako je dovoljno, za većinu ijudi, svakodnevno samo nekoliko minuta provedenih na suncu, sa samo 5% površine izloženog tijela, naprimjer lice i ruke.

Sunce treba izbjegavati u periodu izmedju 10 i 17 časova. Izlaganje jakom ljetujem suncu svima smeta, naročito djeci i osobama svijetle puti. Može se reći da je sunce potencijalni neprijatelj tokom ljetnjih mjeseci, naročito nježne nezaštićene dječije kože, bilo da se nalazite na moru ili planini.

Svima nama je dobro poznata osjetljivost kože na ultra ljubičaste zrake (UV) koji oštećuju kožu uzrokujući različite neželjene reakcije.

Prva reakcija je zapravo jedna vrsta upale – koža je crvena, topla i bolna na dodir. Nažalost, ponekad se mogu vidjeti prave opekotine na koži, koje su praćene bolom, crvenilom i plihovima, uz čestu groznicu i malaksalost.

Sunčevi zraci u sebi sadrže i infracrveno zračenje (IR), koje doprinosi direktnom oštećenju ćelija kože koja nije zaštićena. IR zračenje ima i direktan negativan uticaj na vezivno tkivo, što doprinosi isušivanju kože i njenom prebrzom starenju. IR zraci pojačavaju štetne efekte UV zraka i time zajednički doprinose riziku od nastanka raka kože.

I jedno i drugo zračenje imaju tzv. kumulativni efekat, pa se broj sati provedenih na suncu sabira i tako se pogoršavaju štetni efekti na zdravije naše kože. To se odmah ne vidi, ali je evidentno da koža koja nije zaštićena od sunca brze propada i stari.

Boraveći na planini, često nas zavara planinska svježina koja je prividna kada je jako sunce u pitanju. Na planini je vazduh razrijeđeniji, pa je UV zračenje jače i veoma lako možemo da dobijemo opekotine od sunca.

Kao što vidimo, bilo da smo na moru ili planini, moramo poštovati sunčev sat i adekvatno štititi kožu od sunca. Koristeći adekvatne preparate za njegu i zaštitu kože prilikom izlaganja suncu, mi smanjujemo mogućnost dobijanja opekotina i alergijskih reakcija na sunce.

Ovdje ne možemo a da ne izdvojimo URIAGE proizvode koji su nezamijenjivi kada je njega i zaštita kože u pitanju, bilo za djecu ili odrasle, bilo za normalnu kožu ili kožu koja je izuzetno osjetljiva.

SVOJSTVA URIAGE TERMALNE VODE NAUČNO SU DOKAZANA U ZAŠTITI KOŽE OD OŠTEĆENJA UZROKOVANIH SUNCEM.

Svi ovi proizvodi za zaštitu od sunca formulisani su od strane dermatologa, i u sebi sadrže URIAGE termalnu vodu, koja je bogata izuzetnim sadržajem minirela i elementima u tragovima.

URIAGE TERMALNA VODA, izotonična, poštuje integritet ćelija, je jedina voda koja se direktno nanosi na sluznicu, a djeluje umirujuće, hidrirajuće, odnavljajuće, i stvara zaštitni film na površini kože. U toku dana se može nanositi po potrebi, više puta.

URIAGE BARIESUN u svojoj ponudi ima opseg mineralnih krema za kompletnu zaštitu kože lica i tijela beba, djece i odraslih osoba. Specijalno je formulisan za kožu sa alergijom na hemijske filtere, mirise i konzervanse, i takođe, preporučuje se djeci sa atopijskim dermatitisom. Ugodne, nježne, vodootporne teksture proizvoda na koži ne ostavljaju bijeli trag. Mineralne kreme SPF50+ i SPF 30 su nemasne, brzo se apsorbuju i osiguravaju maksimalnu podnošljivost, bezbjednost i kompletnu zaštitu kože izložene suncu.

Bitno je naglasiti da preparati ne sadrže supstance koje ostavljaju trag na koži, koji se teško odstranjuje sa kože djeteta poslije rutinskog kupanja, a samim tim nema ni rizika od kasnih neželjenih alergijskih reakcija na preparat.

Naglasila bih da ne smijemo zaboraviti njegu kože poslije sunčanja, koja slijedi poslije tuširanja mlakom vodom i nježnog brisanja peškirom.

Za redovnu njegu poslije sunčanja preporučujemo URIAGE obnavljajući balsam, koji i kod opekotina trenutno umiruje, hrani i dubinski hidrira kožu, djelujući protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, čime dubinski obnavlja kožu i pruža joj kompletan komfor.

Preporučujemo da proizvode za zaštitu od sunca kupujete u apotekama i provjerenim trgovinama, jer nepravilno skladištenje proizvoda može uticati na njihovo dejstvo, a samim tim zaštita neće biti adekvatna.

Dr Sanja Čizmovič, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić