Pruži ruku za život – daruj krv

0
518

daruj krvPočela je kampanja dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom Pruži ruku za život, daruj krv. Cilj kampanje, koju organizuju Crveni krst Crne Gore, Zavod za transfuziju krvi i Javni servis RTCG, je da motivišu građane da dobrovoljno daruju ovu dragocjenu tečnost.

U Crnoj Gori procenat dobrovoljnog davalaštva krvi iznosi 2,8%, a preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da u našoj zemlji bude bar 4% davalaca krvi da bismo imali sigurne količine krvi. Kako bi se podigla svijest o značaju dobrovoljnog davanja krvi, kreirana je kampanja sa ciljem informisanja i motivisanja građana da se u značajnoj mjeri uključe u djelatnost dobrovoljnog davalaštva krvi. Početak kampanje podrazumijeva emitovanje TV spotova koji su izrađeni, a biće organizovane i druge promotivne aktivnosti i događaji. U kampanju su se uključile kako javne ličnosti, tako i građani, a njen glavni promoter je Nikola Janović, ministar sporta.

Crveni krst Crne Gore, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore i Radio televizija Crne Gore su povodom početka ove kampanje organizovali konferenciju za medije 21. jula u hotelu CentreVille, Podgorica. Prisutnima su se obratili generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak, direktorica marketinga radio televizije crne Gore Vanja Šipovac, direktorica zavoda za transfuziju krvi prim. dr Gordana Rašović, kao i ministar sporta Nikola Janović.

Jelena Dubak je pozdravila prisutne i najavila početak medijske kampanje, pod sloganom Pruži ruku za život – Daruj krv, koja ima za cilj motivisanje građana da se uključe i daju svoj doprinos u obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi u našoj zemlji.

– Kampanju, nikako slučajno, započinjemo u ljetnjem periodu, kada je priliv gostiju iz inostranstva i broj nesreća povećan, a kada su usled godišnjih odmora, zalihe potrebne krvi na najnižem nivou. Upravo u želji da skrenemo pažnju građanima da je potrebno, kroz lični primjer, da pokažu altruizam i humanost, ali i dokažu da su odgovorni članovi društva, Crveni krst Crne Gore u partnerstvu sa radio-televizijom Crne Gore, kao i Zavodom za transfuziju krvi, kreirao je promotivnu kampanju, koja svečano počinje 21. jula i koja će trajati narednih godinu dana – istakla je sekretarka Jelena Dubak.

Dubak se zahvalila svima koji su prepoznali značaj ove kapmanje i pridružili im se u promociji iste naglašavajući važnost kampanje i pojedinačnu odgovornost svih nas u obezbjeđivanju krvi onima kojima je najpotrebnija jer je to krv za sve nas.

– Posebnu zahvalnost dugujemo nacionalnom javnom servisu, koji je prepoznao važnost promocije dobrovoljnog davalaštva krvi i dao svoju bezrezervnu podršku ovoj akciji od velikog društvenog značaja, kao i svim promoterima koji snažno prenose važne poruke građanima Crne Gore. Naš dijapazon djelovanja je širok i samim tim smo željeli uticati na sve strukture stanovništva u Crnoj Gori, tako da smo kroz spotove poslati važne poruke i mladima i starijima, zaposlenima u privatnom i javnom sektoru, onima koji vole sport i onima koji preferiraju muziku, kao i svima ostalima.

O značaju davanja krvi možemo govoriti u raznim prilikama, na razne načine, sa brojnim sagovornicima. Svakog dana velikom broju ljudi u našoj državi je potrebna krv. Statistika pokazuje da će svima nama ili nekome iz naše bliže okoline nekada biti potrebna krv i zato ne smijemo da čekamo da nam je neko drugi obezbijedi. Svi mi pojedinačno imamo odgovornost u obezbjeđivanju krvi za one kojima je najpotrebnija, jer je to krv za sve nas. Crveni krst Crne Gore će svakako u narednom periodu nastaviti da djeluje, razvija, promoviše i podstiče sve buduće i sadašnje dobrovoljne davaoce krvi, kako bi se osigurale kontinuirane i sigurne količine krvi – poručila je Dubak.

U ime Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore prisutne je pozdravila direktorka prim. dr Gordana Rašović i naglasila je da je prioritetna djelatnost Zavoda obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne krvi za potrebe svih pacijenata u našoj zemlji, čime se omogućava jednakost u dostupnosti ovog lijeka, svih ovih kojima je on neophodan.

– Obezbjeđenje adekvatne količine krvi i komponenata krvi, kao i adekvatnih rezervi, jedan je od preduslova, ne samo za rad transfuziološke službe, već i za kvalitetno funkcionisanje čitavog zdravstvenog sistema. Iz tog razloga, pored stručnog dijela koji podrazumijeva sprovođenje niza standardizovanih postupaka u cilju dobijanja sigurnog lijeka, njegove distribucije i pripreme za pacijenta u skladu sa indikacijama, izuzetno važno mjesto u djelatnosti Zavoda pripada upravo radu na zdravstvenom prosvjećivanju naših sugrađana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi.