Homeopatija i ljetnje crijevne infekcije

0
618

stomacni virusLjeto koje tako dugo išcčekujemo, kao i zasluženi godišnji odmor  mogu nam pokvariti zdravstvene tegobe koje se javljaju u ovom periodu. Jedna od najčešćih, koja ljeti puni ordinacije je trovanje hranom  i ostale gastro intestinalne, odnosno crijevne infekcije.

Njihov uzrok leži u bakterijama i virusima koji se lakše razmnožavaju u hrani i vodi u ljetnjim mesecima usljed velikih vrućina i njihovog nepravilnog rukovanja. Namirnice koje su podložne kvarenju, kao što su meso, mliječni proizvodi, majonez, sladoled, kremasti kolači, su najčešći krivci za trovanja hranom.

Nedovoljna higijena, kako kod onih koji rukuju hranom tako i kod onih koji je konzumiraju, povećava rizik od ljetnjih proliva.

Neoprano voće i povrće može biti izvor mikroba i natjerati nas da često trčimo do toaleta.

Kupališta gdje ima prisustva fekalnih voda, naročito  u jeku ljetnje sezone, su nažalost čest uzrok crijevnih infekcija.

Najčešći simptomi crijevnih infekcija su:

1. Bolovi u stomaku

2. Proliv

3. Mučnina

4. Povraćanje

5. Malaksalost

6. Temperatura

Homeopatsko tretiranje akutnih crijevnih infekcija se zasniva na prikupljanju simptoma koje osoba ima i njihovih modaliteta, da bi se dobila što potpunija klinička slika i odabrao lijek koji najbolje odgovara prisutnim simptomima.

Najčešći slucaj u homeopatskoj ordinaciji je da će pacijenti sa ljetnjim dijarejama dobiti različite ljekove koji moraju odgovarati specifičnosti simptomatoloske slike.

Pacijent koji ima bol kao da mu gori stomak, koji povraća odmah sve što popije i pojede, ma kako to male količine bile, žedan je ali pije vodu po malo i često, ima temperaturu i sav gori ali želi da se pokrije jer ima jezu, veoma je uznemiren, uplašen svojim tegobama, ima strah da će umrijeti, ne želi da ga ostave samog i traži društvo, proliv ga budi nakon ponoći – odgovara slici i tipu  Arsenicum Album-a koji se često koristi kod trovanja hranom, pogotovu mesom i ribom.

Pacijent kod koga je malaksalost najviše izražena, kao da je sva snaga iz njega izašla, koji ima bolove tipa kolika i grčeva, preznojen i blijed, periodičnost simptoma, česte, obilne, vodene stolice koje iscrpljuju jos više, slika je China Officinalis, homeopatskog lijeka koji se najčešće koristi kod putnika u tropske krajeve. Ona pomaže kod malaksalosti koja ostaje nakon izlječenja crijevnih tegoba. Ovo je lijek koji homeopati preporučuju i kao preventivu ljudima koji putuju u krajeve i zemlje gde je povećana vjerovatnoća od trovanja hranom i vodom.

Pacijent koji ima jake bolove i grčeve u stomaku, od kojih mu se čini da će se onesvijestiti, obliven hladnim znojem, često i kolabira, hladni ekstremiteti, stolica kao pirinčana voda, generalno slika kolapsa sa izraženom hladnoćom tijela i velikom malaksalošću, ubrzanim pulsom, je slika Veratrum Album-a, koji je  jedan od najčešćih homeopatskih ljekova i za koleru.

Carbo Vegetalis je homeopatski lijek kod koga je izraženo stanje kolapsa na fizičkom nivou, glad za vazduhom zbog čega pacijent traži da se otvori prozor zbog svježeg vazduha ili traži  da ga neko hladi lepezom ili klimom. To je u kontrastu sa hladnoćom tijela i jezom koju osjeća. Gasovi, nadutost, podrigivanje su veoma naglašeni.

Djeca koja pretjeraju u konzumiranju sladoleda i kremastih kolača trebaće često homeopatski lijek Pulsatilu.

Pretjerivanje u jelu i piću, naročito u gurmanskim, začinjenim jelima i mesu s ražnja ili roštilja, praćeno obilnim zalivanjem alkoholom, prouzrokovaće simptome gorušice, mučnine, mamurluka, koji često odgovaraju tipu Nux Vomice.

Svi homeopatski ljekovi napravljeni su od prirodnih supstanci, veoma su razblaženi i ne ostavljaju nus pojave niti izazivaju toksičnost. Oni se biraju individualno prema osobi i njenim tegobama a ne prema dijagnozi.

Ako je adekvatno odabran, indikovani homeopatski lijek ili similimum, dovešće osobu brzo u stanje ravnoteže, u praksi uglavnom već istog dana se oseti poboljšanje. Kućna homeopatska apoteka može vam biti dragocjena pomoć kada ste na godišnjem odmoru, da vam odmor na moru o kome sanjate cijele godine ne bi presjeo. U našim apotekama mogu se nabaviti  homeopatski preparati za razne vrste akutnih tegoba.

Šta god da je vaš izbor ovog ljeta, more, planina ili selo, uživajte, odmorite se i zabavite se, sve s mjerom, naravno, da vam odmor ostane u ljepšem sjećanju.

 

Dr Snežana Tomić, homeopat