Ravna stopala

0
785

Ravna stopala kod djece

Kod male djece do četvrte godine  uzdužni svod stopala se ne prikazuje, jer je stopalo puno masnih jastučića. U tom uzrastu  prilično često se postavlja pogrešna dijagnoza ravnih stopala. Nakon četvrte godine se počinje formirati uzdužni svod stopala, a valgus pete je i dalje prisutan, a vremenom se i on povlači. Takođe, jedan od razloga postojanja spuštenog stopala, osim masnog jastučeta, jeste nedostatak refleksne akcije posturalne muskulature, koja sprečava spuštanje medijalnog svoda, a koja se kod djece razvija nakon treće godine života. Pošto smo često u dilemi da li treba da se nose ortopedski ulošci do 4 godine a i nakon tog perioda, na osnovu objavljenih radova i studija mnogi autori su mišljenja da, ako dijete nema bolove u stopalima i nogama, liječenje ortopedskim ulošcima nije potrebno. Takodje su savjeti za bosonogo hodanje, a kada to nije moguće, raditi različite vježbe kroz igru (hod na prstima, spoljašnjoj ivici stopala  ili petama). Svjedoci smo da su današnja djeca previše zaštićena u  prvim godinama razvoja, taman kada se formiraju stopala,  roditelji ih često nose umjesto da hodaju i razvijaju unutrašnju muskulaturu stopala,  da ne popušta pri stajanju pod uticajem samostalne težine, a samim tim i svodovi  stopala. Takođe iz istog razloga, roditelji prave grešku kada forsiraju djecu da rano prohodaju, njihovi ligamenti stopala nisu dovoljno jaki da u tom vremenu izdrže svoju tezinu.

Ali, pošto u ovakvim situacijama panični roditelji često insistiraju da njihova djeca treba da nose specifičnu obucu, pa ne tako rijetko postavljaju pitanja – koja bi obuća koristila njihovom djetetu za ispravljanje deformiteta, odgovor je: Cipelice bi trebale biti sa đonom koji je dovoljno elastičan i savitljiv da dječja stopala osjete podlogu po kojoj hodaju, kada se kupuje obuća preporučuje se sa Tomasovim uloškom ili potpeticom od 0,5cm.

Iz svega proizilazi da  se u većini slučajeva ravna stopala koriguju  kućnim uslovima ukoliko se ispoštuju navedene preporuke, za šta je potrebno i neko vrijeme, a činjenica je da je roditeljsko angažovanje kao i strpljenje od velikog značaja.

 

Dr Pero Mitrović
Opšta bolnica, Nikšić