Sindrom policističnih jajnika

0
1357

jajniciSindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest žena i najčešći uzrok izostanka ovulacije. Naziv dolazi od izgleda jajnika na kojem se nalaze brojne ciste. Osim toga, jajnici su obično dvostruko veći od normalnih, napete sivobijele površine ispod koje se u kori nalaze cistice veličine od 5 do 15 mm. Procjenjuje se da 5 do 10% žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti.

Inače, sindrom policističnih jajnika, da bi bio dijagnostifikovan kao endokrinoloski entitet, mora da ima tri elementa:

1. Ultrazvučno potvrđen policističan izgled jajnika

a. Izgled brojanice – Folikuli na periferiji sa pojačanom stromom jajnika,

b. Izgled švajcarskog sira – Folikuli raspoređeni po čitavoj povrsini.

Potrebno je  vise od deset folikula u ultrazvučnom presjeku jajnika. Prvi izgled brojanice je pandam sa jače izraženim hormonskim disbalansom, dok je drugi blaži oblik.

2. Hormoski disbalans

a. LH duplo i više veći od FSH;

b. Antimilerov hormon znatno povišen;

c. Povišen Prolaktin;

d. OGTT sa insulinemijom pozitivan u smislu normalnih vrijednosti glukoze a povišenih vrijednosti insulin, što ukazuje na insulinsku rezistenciju;

e. Povišen TSH (Hipotireoza);

d. Povišen nivo muskih polnih hormona – Andriostenedion i testosteron.

3. Morfološke karakteristike

a. Žene sa pojačanim hirzutizmom (dlakavošću) – posljedica skoka muških polnih hormona;

b. Abdominalni tip gojaznosti  (BMI veći od 30 kg/m2) – kao kombinacija sa insulinskom rezistencijom;

c. Akne – posljedica skoka muških polnih hormona;

d. Androidna građa sa opadanjem kose, nekada i ćelavošću – posljedica skoka muških polnih hormona.

Ova tri elementa moraju biti zastupljena da bi nešto proglasili kao policistični ovarijalni sindrom. Inače imamo pojavu policističnih jajnika ali bez endokrinoloških pomjeranja ili blago izražena i bez nekih morfoloskih karakteristika PCOSy.

Od simptomatologije najzastupljenija je amenoreja (odsustvo ciklusa od najmanje 6 mjeseci), s tim što može da bude primarna, gdje djevojcici ne dolazi prva menstruacija dok su sekundarne seksualne karakteristike već razvijene, ili sekundarna, koja se javlja kasnije nakon menarhe ili mnogo češća oligomenoreja (kašnjenje ciklusa u period od 33 dana do 6 mjeseci) i posljedična neplodnost.

Zašto neplodnost?

Zbog anovulacije, jer povišene vrijednosti androgena tj. muskih polnih homona onemogućavaju adekvatan razvoj i sazrijevanje folikula, i kao posljedica toga izostaje ovulacija u jednom ili više mjeseci, i samim tim žena potpuno izgubi orjentaciju kada su joj plodni dani tj. kada bi mogla da zatrudni.

Kao posljedica gojaznosti i insulinske rezistencije, često dolazi do skoka triglicerida i holesterola i posljedične arterijske hipertenzije.

Dijagnoza se postavlja kada od sva tri gore pomenuta entiteta imamo pozitivan nalaz.

Dijagram začaranog kruga koji stvaraju policistični ovarijalni sindrom i insulinska rezistencija:

Terapija

Terapeutski tretman zavisi od toga koji problem vezano za PCOSy rješavamo:

Hirzutizam (dlakavost) se liječi tako što se uključi oralna kontraceptivna terapija, dijeta (bez ugljenih hidrata) i terapija suplemenata (Inofolic) ukoliko postoji insulinska rezistencija, eventualno oralni antidijabetik ako je rezistencija izraženija. Krenuti nakon mjesec – dva od početka ove terapije sa dermatoloskim tretmanima uklanjanja suvišne dlakavosti.

Akne – Oralni kontraceptiv i terapija dijetalna i suplement (ako postoji insulinska rezistencija) takođe uporedo sa dermatoloskim tretmanom istih.

Oligomenoreja – Upotreba Oralnih kontraceptiva ili progesteronskih cistih preparata u ciklusima 5 mjeseci koristenja pa dva mjeseca pauza, ili neka druga šema. Terapija suplementom ili oralni antidijabetik zavisno od stepena insulinske rezistencije.

Primarna amenoreja – Ako je endometrijum tanji od 6mm Cycloproginova tablete po šemi a ako je deblji od 6 mm progesteronski preparati, da bi sa tim dobili taj prvi ciklus koji dovodi do velikog psihičkog rasterećenja djevojcice, a potom detaljna evaluacija i terapija.

Gojaznost – Dijetalna ishrana uz fizičku aktivnost. Što se tiče dijete tu treba uključiti iskusnog nutricionistu obzirom na kompleksna endokrinoloska zbivanja kod samog PCOSy. Inače, korekcija body mass index-a je procedura kojom dugoročno rješavamo u znatnoj mjeri simptome PCOsy. Mozda i najbitniji terapeutski faktor.

Insulinska rezistencija – Ako su nam samo povišene vrijednosti insulina onda prvo treba da smanjimo unos šećera, redukujemo tjelesnu težinu pošto je poznato da su gojaznost, abdominalna i insulinska rezistencija skoro pa znak jednakosti. U posljednje vrijeme se pojavljuju preparati suplemenata koji služe da se insulinski receptori otvore, koje dajemo u dužem vremenskom periodu. Ako ne raeaguje na prethodno ili se OGTT testom potvrdi skok glukoze, potrebno je uključiti oralne antidijabetike.

Neplodnost kao čest problem koji je posljedica anovulacije – Rješavamo ga tako što pokušamo da ženu prevedemo u jedan normalan kontinuitet ciklusa na 28 dana, čime obezbeđujemo adekvatne ovulacije. To postižemo, prije svega sa dijetom kojom treba da postignemo adekavatan body mass index 18.5-24.9kg/m2, što je možda i najtezi dio, obzirom da zbog prethodno pomenutih hormonskih disbalansa nije lako postici. I to je dugoročno rjesenje problema, a dok to ne postignemo krećemo sa upotrebom terapije oralnih kontraceptiva da poravnamo prethodno pomenuti disbalans FSH/LH i malo uspostavimo normalne cikluse i suplemenata kojima postižemo sniženje koncetracije insulina u krvi, cije povišene koncetracije djeluju nepovoljno na ovulaciju. Takođe, sniženje koncetracije insulina se postize i izbacivanjem ugljenih hidrata iz ishrane. Ukoliko je to nedovoljno, ukljucujemo i Oralne antidiabetike, a ako i to ne dovodi do regulacije ovulacije odlučujemo se, ili za hirurški tretman ,,drilinga,, jajnika, što je laparoskopska procedura kojom napravimo po šest uboda na oba jajnika sa bipolarnom strujom ,i na taj način devastiramo te antralne folikule koji su zastali u razvoju – i na neki način jajnike osvježimo ili se odlučimo za neki od postupaka asistirane reproduktvne tehnologije (Stimulacija ili pak In vitro fertilizacija).

Ukoliko se odlučimo za ART proceduru, moramo voditi računa da te pacijenkinje obično burno reaguju na stimulaciju i nerijetko dodje do ovarijalnog hiperstimulacionog  sindroma.

Još za kraj da pomenemo jedan entitet koji se zove Juvenilna metroragija, a to je pojava obilnog menstrualnog kravrenja kod djevojcica, bilo kao prvi ciklus ili kao jedan od prvih ciklusa u životu, koji može da dovede do velikog izkrvarenja pošto je u pitanju najmlađa tj. pubertetska populacija. U većini slučajeva djevojčice kasno prijave tj. kada se već razvije jaka anemija zbog krvarenja. U većini slučajeva policistični ovarijalni sindrom je uzrok ove pojave.

Dr Igor Gogić, ginekolog akušer  
Bolnica Codra, Podgorica