Snaga limuna

0
532

Limun tj. limunada, vrlo je korisna za naše zdravlje, ali ne samo za unutrašnje organe našeg tijela, već i za kožu. Limun je poznat i kao kisjelo voće, ali on postaje alkalan u tijelu i može pomoći u problemima s probavom, nadutosti, gasovima, žgaravicom i mučninom. Vrlo je važno reći da, ako se uzima redovno, ima snažno djelovanje u uklanjanju toksina iz tijela. Takvom upotrebom suzbijamo toksine koji obično uzrokuju zdravstvene probleme kao što su umor, problemi probave i iritacije kože. To je razlog zašto je dijeta limunadom svakih nekoliko dana vrlo važna.

Problem sa zatvorom imaju mnogi od nas – barem jednom u životu – a on može biti neugodan i bolan. Na tržištu postoji ogroman broj proizvoda koji „pomažu” u rješavanju ovog problema. Istraživanja nam govore da treba piti naj­manje 8 čaša vode dnevno, ali za mnoge od nas to je teško izvesti, pa je zato limunada pravi izbor.

Limuni su, takođe, vrlo bogati vi­taminom C. Oni su posebno djelotvorni ako imate anginu ili bol u grlu i može ukloniti bakterije iz tijela, pogotovo u toku zimskih mjeseci. Takođe, koristan je ako imate alergije, kao što su polenska groznica i sl.

U zavisnosti od naše prehrane, koja ako je siroma­šna i jednolična, a mi ne uno­simo dovoljno svježeg voća i povrća, naša tijela mogu pos­tati kisjela. Pijenjem limuna­de, pomoći ćemo našem tijelu – ono postaje više alkalno i na taj način smanjujemo rizik od mnogih bolesti pa i tumora.

Najinteresantnije je da je  limunada napitak koji je tako jednostavno pripremiti – mož­da i najlakše od svih pića koja konzumiramo, a tako je kva­litetna i ljekovita. Uz nju se kao zaslađivač može koristiti i med, ali treba voditi računa o tome da ga dijabetičari ne smiju koristiti. Osim toga, med je vrlo kaloričan, a onaj ko hoće da mrša a da održava imunitet na nivou, mora izbaciti med iz prehrane. Limun je, inače, voće sa skoro najmanje kalorija.

Važno je, takođe, skrenuti još pažnju da su najzdra­viji limuni oni koji potiču iz sopstvene bašte i obično nisu prskani, jer za one u prodavnicama, koji lijepo izgledaju, ne možemo reći koliko hemije imaju na sebi.

 

Piše: mr ph. Pavle Jurlina