U KCCG otvorene dvije nove operacione sale

0
764

kccg1Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA finasirala je još jedan projekat Kliničkog centra Crne Gore. Zahvaljujući donaciji te Agencije Klinički centar Crne Gore je rekonstruisao i opremio dvije operacione sale na Klinici za očne bolesti. Tim povodom upriličeno je svečano puštanje u rad opearcionih sala koje se održalo ispred Klinike za očne bolesti 06. juna 2017. godine. Dvije nove operacione sale će omogućiti bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu svim pacijentima u Crnoj Gori. Izgradnja dvije operacione sale, koje su opremljene zahvaljujući donaciji TIKA u vrijednosti od 31.000 eura, omogućiće svakodnevno obavljanje operacija u dvije smjene.

Direktorka KCCG Zorica Kovačević pozdravila je prisutne i zahvalila svima koji su doprinijeli u ostvarivanju ovog vrlo značajnog projekta za Klinički centar Crne Gore.

– Početak rada dvije operacione sale na Klinici za očne bolesti koje su finansirali naši prijatelji iz Tike, a koji nisu prvi put donirali KCCG-u sredstva za jedan ovakav projekat. Podsjetila bih da je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju 2015. godine obezbijedila 713.000 eura za adaptaciju Urgentnog centa i nabavku savremene opreme koja je značajna za našu kuću – kazala je Kovačević.

Ona je dodala da će ove dvije moderne operacione sale omogućiti da ljekari svakodnevno obavljaju operacije na samoj Klinici, navodeći da je u prošloj godini odrađeno više od dvije hiljade operacija katarakti. – Ono što je takođe veoma značajno i što je veliki benefit jeste da smo oslobodili jednu operacionu salu u Operacionom bloku za druge hirurške klinike Kliničkog centra, kako bi mogli da radimo više operacija nego do sad – objasnila je Kovačević, dodajući  da slijedi nabavka nove savremene opreme koja će stvoriti uslove da pacijenti ne moraju ići na liječenje van Crne Gore. Kako je kazala, stvoreni su uslovi da se gotovo sve vrste operacija mogu obavljati na Očnoj klinici, a da u narednom periodu slijedi nabavka dodatne savremene opreme koja će omogući pružanje svih usluga liječenja u oftamologiji.

– Takođe je veoma značajno da ćemo u narednom periodu nabaviti novu savremenu opremu za ostale segmente KCCG-a, za koju će ovih dana biti raspisan veliki tender.  Predviđena je nabavka savremene opreme, takođe za ovu Kliniku i time ćemo stvoriti uslove da krenemo sa novom procedurom i operacijom zadnjeg segmenta oka, i na taj način više nećemo biti u prilici da šaljemo svoje pacijente van Crne Gore – najavila je Kovačević.

Birol Ćetin, zamjenik predsjednika Tike naveo je da je TIKA za deset godina u Crnoj Gori realizovala više od 85 projekata u oblasti zdravstva, i najavio da će nastaviti sa tim projektima.

– Ovoj Klinici možemo pomoći i u dijelu slanja eksperata i sa novim aparatima, u skladu sa potrebama ove Klinike – istakao je Ćetin.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Milovan Vujović, ocijenio je da će, zahvaljujući ovakvim donacijama TIKE biti značajno unaprijeđeni uslovi u crnogorskim zdravstvenim ustanovama. On je naglasio da je TIKA godinama pouzdan partner Ministarstva zdravlja, što potvrđuju brojne vrijedne donacije zahvaljujući kojima je mnogo investirano u infrastrukturu i tehnološko opremanje crnogorskih zdravstvenih ustanova.  Foto 5090 potpiši ga

– Dosadašnja saradnja između Ministarstva zdravlja i Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj – Tike je izuzetno uspješna i važna za zdravstveni sistem u Crnoj Gori. Posvećenost i senzbilitet, koje ste pokazali prema potrebama zdravstvenih ustanova, rezultirali su osavremenjavanjem prostornih i tehnoloških kapaciteta i samim tim poboljšanjem kvaliteta usluga koje se pružaju građanima Crne Gore. Aktivnosti Ministarstva zdravlja i u naredenom periodu biće usmjerene na unaprjeđenje uslova u zdravstvenim ustanovama i podizanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga građanima, tako da i ubuduće očekujemo pomoć i podršku naših prijatelja iz Turske. TIKA je od 2008. godine uložila gotovo dva miliona eura u adaptaciju i opremanje zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori – kazao je Vujović.

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Serhat Galip istakao je zadovoljstvo zbog zvaničnog otvaranja sala na Klinici za očne bolesti.

– TIKA je u saradnji sa crnogorskim institucijama dala i nastavlja da daje veliki doprinos na svim životnim poljima, a posebno na polju zdravstva – naglasio je Galip.

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević je zamjeniku predsjednika TIKE, Birolu Ćetinu, uručila zahvalnicu za podršku i monografiju Crne Gore u znak sjećanja na ralizaciju ovog projekta, koji je vrlo značajan ne samo za KCCG već čitav crnogorski zdravstveni sistem.

 Verica Pantelć