Uticaj vremena na zdravlje djece i odraslih

0
1285

Vrijeme i zdravstvene tegobe

Saznanje o uticaju vremena na živi svijet i zdravlje odavno je poznato u narodnoj tradiciji, čak se podaci nalaze u starim kulturama i državama. Meteorologija i medicina imaju veliki značaj za objašnjenje mnogih zdravstvenih smetnji i tegoba kod djece i odraslih na promjenu meteoroloških parametara, kao što su vazdušni pritisak, temperatura vazduha, vlažnost vazduha, nagle promjene vremena, uticaj padavina (kiše, snijega…), oluje, ciklona, itd. Često meteorolozi uz vremensku prognozu daju i bioprognozu i savjete za hronične bolesnike kako da se ponašaju u vezi izlaganja spoljašnjoj sredini, fizičkih napora, redovnom uzimanje terapije, kontroli i samokontroli, ishrani i dr. Ljudi reaguju promjenom raspoloženja, ponašanja i brojnim zdravstvenim smetnjama pred ciklonsku aktivnost (kiša, snijeg, oblačnost), tokom perioda punog mjeseca i pred zemljotres bilo gdje u svijetu. Takve osobe nazivamo meteoropatama a pojavu meteoropatije. Skoro sve osobe su manje ili više meteoropate, sa manje ili više „vremenskih” tegoba. Kada su drastične vremenske promjene, reaguju svi, zdrave i bolesne osobe, dok uobičajene oscilacije vremena pogađaju hronične bolesnike, djecu, starije osobe i 30% inače zdrave i radno sposobne populacije. Postoje meteoropatski obojeni vjetrovi, čije duvanje dovodi do naglog porasta broja prijema u bolnicu ili poziva hitne pomoći. Ljekari koji rade u ovim službama primijete da se u toku nagle promjene vremena poveća broj pacijenata sa infarktom srca ili moždanim udarom, zatim nekada sa astmatskim napadom-gušenjem ili epileptičkim napadima itd., a sa stabilizacijom vremena duže vremena nema ovakvih pacijenata.

Istorija meteoropatije

U Izraelu kada duva vjetar šarav (sharav) donosi teške migrene i skokove krvnog pritiska. Topao vjetar koji duva sa Alpa, a zove se fen (phoehn), doprinosi psihičkim poremećajima i epidemiji samoubistava u sjevernoj Italiji. U Americi vjetar Sveta Ana (St. Anne), daje osjećaj mizerije i migrene. Mediteranski vjetar široko (sirocco) izaziva iritabilnost i agresiju. U staroj Dubrovačkoj republici kriminalac je blaže kažnjavan ukoliko je krivično djelo počinio za vrijeme duvanja ovog vjetra.

Hormonske promjene u organizmu (endokrinologija)

Pred promjenu vremena dolazi do izmjene atmosfer¬skog elektriciteta i povećava se nivo pozitivnih jona u vazduhu. Kada se udiše takav vazduh bogat pozitivnim jonima u tijelu raste hormon serotonin koji sužava krvne sudove i nastaju simptomi kao posljedica toga. Meteoropati reaguju 24 sata prije kiše ili snijega (ponekad 12-48 sati, zavisno od brzine kretanja fronta talasa). Njihove zdravstvene smetnje nemaju toliko veze sa vremenom koje vidimo kroz prozor, već sa onim koje će sjutra doći. Hormon serotonin povećava krvni pritisak (izaziva lupanje srca, osjećaj drhtavice, migrenu) i sužava disajne puteve izazivajući napade astme, tada je povećan broj prijema djece i odraslih u bolnicu sa opstruktivnim bronhiti¬som pred kišu ili snijeg.

Pred promjenu vremena povećavaju se pretakanja crijeva, zbog grčeva u njima i povećava se broj spontanih pobačaja zbog kontrakcija materice. Migrene imaju osobe sa slabijim vezivnim tkivom, prepoznaju se po plavkastim beonjačama, lumboišijalgijama, proširenim venama, elastičnim zglobovima, lakom dobijanju modrica i obilnim menstruacijama u žena. Te osobe obično imaju nizak krvni pritisak (TA= 105/70 mmHg), koji im odgovara, a pred promjenu vremena zbog suženja krvnih sudova i zadržavanja tečnosti, krvni pritisak „skače” na takozvanu „normalu” (TA=120/80 mmHg), što daje osjećaj visokog krvnog pritiska, hladnoću ruku i nogu, glavobolju, zatezanje vratnih mišića, mučninu, lupanje srca. Plima serotonina pred kišu ili snijeg dovodi do potrage za hranom i seksualnim partnerom, pa su zato tada češća silovanja, druge kriminalne radnje i saobraćajne nezgode, na sastancima i u autobusima lako nastaju svađe. Klasika meteoropatije jeste bol u reumatskim zglobovima, jer je hormon serotonin bolna supstanca (dat injekciono izaziva bol). Stoga pred promjenu vremena, pored reumatskih zglobova bole i druga oštećena tkiva (ožiljci, opekotine, proširene vene i stari prelomi). Serotonin, metabolit meteoropatije, pripada i alergijskom odgovoru, zato su alergije izrazitije pred oluju.

Polimorfne tegobe

Opisane smetnje su polimorfne (različite) i nije čudno da se meteoropati proglašavaju simulantima ili psihički labilnim osobama i najčešće im se prepisuju lijekovi za smirenje. Meteoropatija je kao i slabost veziva dominantno nasledna. U pojedinim porodicama, zbog različite osjetlji¬vosti, može jedan član porodice reagovati skokom krvnog pritiska dva dana pred kišu, drugi član glavoboljom dan pred kišu, a treći lupanjem srca 12 sati ranije. U fazi punog mjeseca dominira zadržavanje tečnosti u tijelu, što se manifestuje skokom pritiska, nesanicom, iritabilnošću, migrenom, izbijanjem epileptičnih napada, većom učestalošću infarkta i šloga. Smetnje su najizrazitije četiri dana pred zenit. Često se osobe sa ovakvim meteoropatskim tego¬bama pogrešno dijagnostikuju i liječe, izlažu detaljnim i skupim dijagnostičkim procedurama, često leže u bolnicama, odsustvuju sa posla, prerano odlaze u penziju, što je nepotrebno. Zato bi trebalo širiti i dopunjavati znanja iz oblasti meteoropatija kod stanovništva i zdravstvenih radnika.

 

 

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar