Zdrava hrana za zdrav život

0
640

Uvjereni smo da će ovaj naš projekat ohrabriti razvoj organske poljoprivrede i u drugim oblastima i dati impuls proizvodnji zdrave hrane u Crnoj Gori. Za Medical govori izvršni direktor  mljekare “Nika”  o prvom crnogorskom organskom proizvodu- organskom mlijeku

Organska poljoprivreda danas se u svijetu razvija ”iz minuta u minut”, prije svega kao odgovor na narušenu životnu okolinu i samim tim potrebu čovjeka za kvalitetnom i bezbjednom hranom. Organska proizvodnja, prema nekim definicijama, u osnovi znači uzdržavanje od upotrebe mineralnih đubriva i pesticida, te korišćenje tradicionalnih metoda.

Prvi crnogorski organski proizvod stiže u maju mjesecu iz Nikšića – mljekara ”Nika” nedavno je proizvela organsku vareniku.

– Svjesni uslova koji vladaju na tržištu danas i svjesni činjenice da nijesmo postigli ništa značajno više od komparativnih prednosti u odnosu na naše konkurente iz zemlje i regiona, odlučili smo da projektujemo nove aktivnosti koje će nam obezbijediti i konkurentsku prednost. Nakon analize stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda, naših kapaciteta, potreba potrošača, mogućnosti regiona kojem pripadamo i regiona kojima gravitiramo, prepoznali smo šansu u zasnivanju proizvodnje u skladu sa organskim principima – kaže za MEDICAL izvršni direktor ”Nike” Tomislav Žižić i dodaje da su i danas kao i tada sigurni u uspjeh.

Žižić naglašava da će organski proizvedeno mlijeko i mliječni proizvodi neminovno doprinijeti zdravijoj ishrani stanovnika, obogatiti turističku ponudu Crne Gore, a ”Niki” obezbijediti konkurentsku prednost na tržištu i značajno ojačati poziciju korporativnog identiteta preduzeća u svijesti potrošača.

– Sa druge strane, u nastojanju da održimo i podignemo nivo društvene odgovornosti, naša kompanija dosljedno principima održivog razvoja želi da balansira količinu uzetog iz prirode sa onim što vraća prirodi – u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom. Bili smo odlučni u namjeri da ovim projektom proizvodnje organskog mlijeka, dokažemo da je moguće napraviti balans, edukovati i proizvođače i potrošače, racionalno koristiti prirodne resurse regiona, dati doprinos zdravlju potrošača i pri tom ostvariti pro t. Znači, zaokružiti jedan ciklus zadovoljnih učesnika u ovom procesu uz očuvanje prirode koristeći njene resurse bez upotrebe hemijskih sredstava i poštovanje zahtjevnih standarda očuvanja životne sredine. Čak i u inicijalnoj fazi razvoja ove ideje bili smo svjesni da će pred nama biti naporan i dug proces koji zahtijeva veliki utrošak energije, vremena i novca – priča Žižić.

Kaže da ih vjera u uspjeh projekta ni jednog trenutka nije  napuštala. Na dohvat ruke su imali sve potrebne uslove – od velikih površina planinskih pašnjaka i dovoljnog broja grla stoke, zainteresovanih proizvođača do tehnoloških uslova i prodajne mreže.

Svjesni i činjenica da je brend kvalitet koji se ne dovodi u pitanje i da u osnovi svakog brenda mora stajati istina, pristupili su ozbiljnom i napornom poslu pronalaženja pravih partnera i zainteresovanih strana čije će aktivnosti omogućiti razvoj ovog projekta i kao krajnji rezultat dobiti serti kovan organski proizvod.

–     Prvo smo uz posredstvo „Monteorganike“ angažovali konsultanta, zatim markirali regione Nikšić – sela: Lukovo, Duga i Šipačno. Šavnik – selo Bare, koji su kompatibilni sa strogim pravilima i principima organske poljoprivrede. U tim regionima smo identi kovali lokalno stanovništvo u čijem je posjedu dovoljan broj grla i pašnjačkih površina koje je prepoznalo interes i pokazalo spremnost da učestvuje u projektu i preuzme odgovornost koja se njime traži. U Šavniku smo identi kovali gazdinstvo koje je bilo zainteresovano da bude nosilac sakupljanja i primarne prerade mlijeka. Zatim smo animirali i lokalne uprave opština Nikšić i Šavnik i obezbijedili podršku projektu u nansijskom, logističkom i kadrovskom smislu. Mnogo nam je pomogla ekspertska i nansijska podrška Ministarstva poljoprivrede u smislu gradnje neophodne infrastrukture na terenu. Raduje nas i činjenica da je administracija ovog Ministarstva prepoznala naš projekat kao jedan od instrumenata ruralnog razvoja koji će svakako uticati na povećanje kvaliteta života na Sjeveru – govori o putu razvoja ”Nikinog” projekta proizvodnje organskog mlijeka Žižić.

On najavljuje skoru promociju prvih sertifikovanih organskih mliječnih proizvoda.

–  Nijesmo htjeli da prejudiciramo rezultate našeg projekta dok definitivno nijesmo sertifikovali proizvodnju i kao potvrdu kvaliteta dobili najviša priznanja za organske proizvode ovogodišnjeg novosadskog Sajma poljoprivrede. Sada je naše zadovoljstvo potpuno, jer smo uz kvalitetnu organizaciju našeg menadžmenta uspjeli da iskoordiniramo aktivnosti svih zainteresovanih strana i za rezultat dobijemo sertifikovan organski proizvod sa sertifikovanog regiona i obezbijedimo korist za sve učesnike u lancu od proizvodnje preko prerade i prodaje do krajnjeg potrošača. Uvjereni smo da će ovaj naš projekat ohrabriti razvoj organske poljoprivrede i u drugim oblastima i dati impuls proizvodnji zdrave hrane u Crnoj Gori i regionu jer smo odlučni da nezadrživo napredujemo ka cilju koji smo juče postavili sebi, a već danas i drugima – zaključuje izvršni direktor ”Nike”.