Zdrava i njegovana koža je lijepa koža

0
771

Piše: Mr. ph. spec. Zorica Potpara

Prije nego što nanesemo dnevni ili noćni krem, puder ili rumenilo ne zaboravimo da je lijepa koža samo ona koja je zdrava i njegovana. Za ljepotu nije potrebno mnogo, a svaki uloženi trud se isplati

Koža je morfološki složen i metabolički vrlo aktivan organ sa zadatkom zaštite organizma od mehaničkih, hemijskih i bioloških uticaja iz spoljašnje sredine kojima je neprekidno izložena. Ona ovu svoju ulogu ostvaruje tako što djeluje kao polupropustljiva barijera, koja omogućava razmjenu i kretanje materija iz organizma u spoljašnji prostor i obrnuto. Pored toga što sprječava prekomjerni gubitak vlage iz kože, funkcija barijere znači da koža onemogućava i prodor supstanci iz spoljašnje sredine u unutrašnjost. Ovo je značajno jer određuje u kojoj će mjeri neka hemikalija proći kroz kožu i izazvati npr. trovanje u organizmu, ali i u kojoj će mjeri kozmetički preparati koji se nanose na površinu djelovati na kožu.

Površina kože prekrivena je hidrofilno-lipofilnim omotačem (filmom) koga obrazuju hidrosolubilne supstance u rožnatom sloju, znoj, sebum, lipidi epidermisa. Jedna od karakteristika ovog filma je blago kiseli pH koji upravo predstavlja sredinu nepovoljnu za razvoj mikroorganizama. Različit je pH kože kod žena i muškaraca, a zavisi i od dijela tijela na kome se određuje, uslova sredine (vlažnost vazduha, temperatura) i individualnih osobina (tjelesna temperatura, intenzitet znojenja), tako da i kod iste osobe može da varira u toku dana. Normalna pH  vrijednost površinskog sloja kože kreće se od 4,2 do 5,6, ali se najčešće uzima vrijednost od 5,5 pH jedinica. Narušavanje fiziološke pH vrijednosti remeti prirodnu odbrambenu sposobnost i dovodi do povećane osjetljivosti kože. Koža lica je pored kože ruku najugroženiji dio kože. Svakodnevno je izložena nepovoljnim uticajima okoline. Česte i nagle promjene temperature, promjene vlažnosti  vazduha, kiša, sunce, vjetar, boravak u zatvorenim klimatizovanim prostorijama, kao i loše navike – pušenje, neredovna ishrana, nedovoljno sna – utiču na promjene u građi i funkciji kože. Iz ovih razloga se koži mora posvetiti posebna pažnja, jer samo pravilno njegovana koža može da odoli štetnim uticajima sredine i dugo sačuva svježinu i ljepotu.

Njega kože se sastoji u redovnom održavanju higijene lica i tretmana kože odgovarajućim preparatima koji treba da joj očuvaju elastičnost, svježinu i mladalački izgled.

Da bi aktivni sastojci iz preparata mogli da prodru u kožu, neophodno je da ona bude potpuno čista. Čišćenje lica podrazumijeva otklanjanje naslaga koje nastaju od sekreta lojnih i znojnih žlijezda i nečistoća koje se nakupe tokom dana. Nepravilno čišćenje kože, kao što je često pranje jako hlorisanom vodom ili upotreba sapuna, dovodi do odmašćivanja i dehidratacije. Sapuni su alkalne i agresivne materije, jer zajedno sa nečistoćama spiraju i zaštitni film sa površine kože. Oni takođe dovode do bubrenja keratina i povećanja propustljivosti kornealnog sloja kože, zbog čega koža postaje veoma osjetljiva i podložna štetnim uticajima iz spoljašnje sredine. Na ovaj način dolazi do promjena u sastavu i kvalitetu materija raspoređenih između ćelija u površinskom sloju kože, pri čemu nastaje povećano odavanje vlage i stvaranje suve, grube i ispucale kože.

Nepravilno čišćenje  kože, kao što je često pranje jako hlorisanom vodom ili upotreba sapuna, dovodi do odmašćivanja i dehidratacije

Umjesto sapuna, za čišćenje lica treba koristiti kozmetičke preparate, kao što su emulzije, losioni ili tonici. Ovi preparati imaju pH identičan fiziološkoj vrijednosti pH kože, a mogu sadržati i komponente koje nadoknađuju koži masne materije i vlagu. Zbog visokog sadržaja prirodnih materija i minerala koji imaju dokazano dejstvo na kožu i sluzokožu, postali su nezamjenljivo dermokozmetičko sredstvo djelujući sinergistički sa kremama.

(U sljedećem broju: Prirodne sirovine u kozmetičkim preparatima)